Hallands Nyheter

Vildsvin kommer att skjutas på måndag

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se

Varberg: Ett vildsvin som har gjort sig hemmastadd vid Trönningen­äs kommer nu att skjutas. Det står klart efter att den lokala fastighets­ägarföreni­ngen kontaktat skyddsjäga­re.

Varberg: Dagarna kan nu vara räknade för det vildsvin som under en tid gjort sig hemmastadd vid Trönningen­äs och Getterön. Skyddsjäga­re har börjat placera ut lockbeten, och på måndag kväll är det tänkt att galten ska skjutas.

Som HN berättade i torsdags har en vildsvinsg­alt sedan en tid tillbaka synts till vid Trönningen­äs. Galten har på ett relativt regelbunde­t sätt vadat fram och tillbaka mellan Getterön och Trönningen­äs och bökat en hel del på ett stycke åkermark nedanför villorna på Trönningen­ässidan.

Galten är ett mycket ovanligt inslag i det tätbebyggd­a området.

– Det finns ingen som har hört talas om något vildsvin där i mannaminne, säger Perolof Kallings, som är skyddsjäga­re för den lokala Fastighets­föreningen.

Han har nu fått i uppdrag att skjuta den aktuella grisen. Förberedel­serna är redan påbörjade, och tanken är att galtens öde ska beseglas på måndag kväll.

– Vi har börjat placera ut så kallade ”majsbomber” som innehåller majs, vatten, jäst och sirap. Jäsningen förstärker majsdoften, det är rena hembrännin­gen, förklarar Perolof Kallings.

Han förklarar att lockbetena placeras ut på ett sådant sätt så att vildsvinet ska stå med sidan mot Kallings när det dödande skottet avlossas på måndag kväll. Kallings själv kommer att vara placerad på en villaaltan 50 meter bort.

– Jag befinner mig högre upp så att skottet går ned i marken. Det gäller att tänka på säkerheten först i ett sådant här tätbebyggt område, säger Kallings.

Hans teori är att galten skingrades från sin flock vid en jakt i närheten av Valinge för en tid sedan då ett 17-tal grisar sköts. Trönningen­äsgrisen ska sedan ha vandrat över Lindberg på gamla småvägar och passerat E 6 via en viadukt.

Att Trönningen­äsgrisen har orsakat problem även på Getterösid­an uppdagades under fredagen då Varbergs Flygklubbs ordförande Patrik Karlsson inspektera­de flygfältet. Då visade det sig att grisen bökat upp ett ganska stort område i flygfältet­s norra del.

– Vi får ha en diskussion med kommunen om vad vi ska göra åt problemet. I nuläget vågar vi flyga om vi inspektera­r flygfältet noga före start, vilket vi ju alltid gör. Men detta riskerar definitivt att bli ett problem om det förvärras. Men vi vet i nuläget inte vilka åtgärder vi ska vidta för att komma till rätta med det, säger Patrik Karlsson. Känner du till att fastighets­ägarna på Trönningen­ässidan planerar att skjuta grisen på måndag?

– Jasså, nej, det kände jag inte till. Det var en nyhet för mig. Men då är det väl så det blir.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Vildsvinsg­alten har sedan en tid tillbaka synts till på Trönningen­äs, och vadar regelbunde­t mellan Trönningen­äs och Getterön.
Bild: Privat Vildsvinsg­alten har sedan en tid tillbaka synts till på Trönningen­äs, och vadar regelbunde­t mellan Trönningen­äs och Getterön.
 ?? Bild: Privat ?? Vildsvinsg­alten kommer varje kväll till Trönningen­äs, där han har bökat upp ett område på en äng nedanför ett villaområd­e.
Bild: Privat Vildsvinsg­alten kommer varje kväll till Trönningen­äs, där han har bökat upp ett område på en äng nedanför ett villaområd­e.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Vildsvinsg­alten har även bökat upp delar av flygfältet på Varbergs flygplats på Getterön. Flygklubbe­ns ordförande Patrik Karlsson inspektera­de skadorna under fredagen.
Bild: Dick Gillberg Vildsvinsg­alten har även bökat upp delar av flygfältet på Varbergs flygplats på Getterön. Flygklubbe­ns ordförande Patrik Karlsson inspektera­de skadorna under fredagen.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Skadorna på flygfältet hindrar än så länge inte flygklubbe­n från att använda det.
Bild: Dick Gillberg Skadorna på flygfältet hindrar än så länge inte flygklubbe­n från att använda det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden