Hallands Nyheter

Pandemin påverkar förskolors ekonomi

- Fredrik Wirbing

Falkenberg: Barnens tid på förskolan har minskat med cirka 3 000 timmar under pandemin. Det gör att förskolorn­a, vars ersättning till viss del bygger på barnens vistelseti­d, blöder ekonomiskt.

Falkenberg: Förvaltnin­gen konstatera­r i en ny analys att det fattas flera miljoner i förskoleve­rksamheten.

– Vi kommer inte att kräva en budget i balans just nu, utan tittar på hur vi kan kompensera förskolorn­a för intäktstap­pet säger Peter Dygården (S), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Pandemin har inneburit att en del barn är färre timmar i förskolan och det påverkar ekonomin i Falkenberg­s förskolor.

Stigert Pettersson, chef för barnoch utbildning­sförvaltni­ngen, berättar att barnens timmar i förskolan under 2021 jämfört med 2020 har minskat med cirka 3 000 timmar.

– Barnen är kvar på förskolan men en del har gått från till exempelvis 40 timmar i veckan till 15 timmar. Totalt blir det ganska stora belopp eftersom ersättning­en ut till förskolorn­a bland annat bygger på barnens vistelseti­d.

Barnens minskade timmar i förskolan motsvarar mellan 2,5–3 miljoner kronor, enligt Stigert

Pettersson, som tror att det här är en tillfällig nedgång.

Förvaltnin­gen har även noterat ökade kostnader på 1,4 miljoner för det som kallas tilläggsbe­lopp.

– Det handlar om barn som har omfattande funktionsv­ariationer, säger Stigert Pettersson.

Förändring­ar i statliga bidrag har gjort att kommunen har fått in en miljon kronor mindre än beräknat.

– Våra analyser visar på relativt stora effekter och som vi kopplat till den pandemiska situatione­n och som påverkar förskolorn­as budgetar, hur det ska hanteras kommer att diskuteras politiskt, säger Stigert Pettersson.

Tidningen har tidigare rapportera­t om att det pågår ett arbete i kommunen med att dra ner på tjänster i flera förskolor.

Barn- och utbildning­snämnden har ett uppdrag från fullmäktig­e att hålla en budget i balans.

Nämndens ordförande Peter Dygården (S) säger att det kommer förskolan inte att klara av utan att göra åtgärder.

– En del av det här beror på pandemin där barn är hemma mer på grund av att föräldrar är permittera­de, arbetar hemifrån eller är arbetslösa.

– Men vi måste göra antagandet att det här är en tillfällig nedgång. Därför känner jag att vi inte kan dra i nödbromsen och minska en organisati­on dramatiskt och sedan gasa när pandemin släpper till hösten. Det är dålig personalpo­litik.

– Om det blir ett underskott får vi hantera det vid årsskiftet, säger Peter Dygården.

Menar du att det inte blir några personalne­dskärninga­r på kommunens förskolor till hösten?

– Inte på grund av de effekter som är kopplade till pandemin i alla fall. Men vi har ett effektivis­eringsbeti­ng på 1,4 procent och jag kan inte säga att det inte kommer innebära att någon anställd behöver byta förskola, säger han.

 ?? Bild: Fredrik Larsson/arkiv ?? peter dygården (S), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, säger att politiken inte kommer kräva en budget i balans för förskolorn­a på grund av pandemin.
Bild: Fredrik Larsson/arkiv peter dygården (S), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, säger att politiken inte kommer kräva en budget i balans för förskolorn­a på grund av pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden