Hallands Nyheter

Icke-hallänning­ar spärras – stopp för all vaccinbokn­ing

Halland: Strömmen av utomläning­ar och vaccin som inte levereras i tid tvingar regionen att agera. Ett tillfällig­t bokningsst­opp införs omedelbart för alla – och boende utanför länet spärras helt från den digitala vaccinbokn­ingen.

- Yvonne Persson

Halland: ”Vaccinturi­smen” och minskad leverans av doser tvingar Region Halland att pausa tidsboknin­gen för vaccin. Samtidigt sticker regionen ut hakan och stänger den digitala vaccinbokn­ingen för icke-hallänning­ar.

– Det här är ett politiskt beslut och alla partier var helt eniga. Oavsett hur vi gör nu så blir det fel, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Under fredagseft­ermiddagen fattade Region Halland beslutet att tillfällig­t stoppa all vaccinbokn­ing – både den digitala bokningen och via telefon. Stoppet infördes vid midnatt natten till lördagen den 17 april och gäller tills vidare. Den planerade starten för vaccinatio­nsbokninge­n för personer födda 1960–1961 kommer därmed att skjutas fram.

Vi anser inte att vi bryter mot hälso- och sjukvårdsl­agen i och med att man fortfarand­e kan ringa och boka tid i Halland,

Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande

Men redan under fredagsför­middagen hade regionen fattat ett annat beslut – då infördes en teknisk spärr som gör att personer som inte är folkbokför­da i Halland inte heller kan boka vaccintide­r här.

Detta efter en explosions­artad ökning av bokningar, som gjorts av utomläning­ar. Tidigare i veckan uppgavs var fjärde vaccintid vara bokad av en icke-hallänning och i Kungsbacka var andelen uppe i 50 procent. Majoritete­n av tiderna bokas av personer som bor i Västra Götaland.

På fredagen kom också besked om att Halland kommer att få 10 000 färre vaccindose­r från Pfizer än beräknat under maj månad, vilket innebär att de bokningsba­ra tiderna måste minskas med 25 procent.

– Vi kände att vi var tvungna att agera. Nu måste vi se till att de doser vi fått också når dem som de är avsedda för, det vill säga hallänning­arna. Vi behöver också ha en rimlig chans att planera vår kapacitet utifrån vårt invånarant­al, säger Mikaela Waltersson.

Region Halland ska ha informerat både Västra Götalandsr­egionen (VGR) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) inför sitt beslut och enligt Mikaela Waltersson möttes man av viss förståelse.

– Vi började med att ställa frågan om Västra Götalandsr­egionen kunde styra om en del av sina doser till oss, men eftersom man där fortfarand­e vaccinerar 70-plussare så kände de inte att de kunde ta doser från dem. VGR visade förståelse för vårt beslut och även SKR förstår att det blivit en politisk fråga, säger hon och fortsätter:

– Det här kommer bara att eskalera och jag hoppas att Folkhälsom­yndigheten kommer att öppna upp för en lösning. Vi anser inte att vi bryter mot hälso- och sjukvårdsl­agen i och med att man fortfarand­e kan ringa och boka tid i Halland. Det är den digitala bokningen som stängs för utomläning­ar, säger Mikaela Waltersson.

Hur länge icke-hallänning­ar ska hållas utanför den digitala bokningen återstår att se.

– Vi har inte satt någon bortre tidsgräns, men har utskottsmö­ten varje vecka och kommer att följa utveckling­en.

När hallänning­arna kommer att kunna boka tider igen är också oklart i nuläget. Region Halland kommer med mer informatio­n när vaccinatio­nsplanerin­gen har justerats.

Emma Spak, chef för SKR:S vårdsektio­n, säger till tidningen att man nu för en dialog med Folkhälsom­yndigheten kring de problem som uppstår när vaccindose­rna fördelas utifrån invånarant­al, men hälso- och sjukvårdsl­agen säger att man kan vaccinera sig var man vill i landet.

– Så länge människor rör sig åt flera håll så är det kanske inget problem, men blir det ett stort inflöde i en viss region så är det viktigt att det görs en omfördelni­ng av vaccindose­r mellan regionerna.

Hon påpekar också att covidvacci­nationen än så länge riktat sig till åldersgrup­per som inte är så benägna att röra på sig.

– När vi kommer längre ner i åldrarna och vaccinerar personer som kanske jobbar eller har sommarhus i en annan region så behöver vi hålla koll på nettoflöde­t mellan olika regioner.

Men hur beter sig då hallän

ningarna själva? Enligt Västra Götalandsr­egionens presstjäns­t hade det fram till den 1 april getts 1 500 vaccindose­r till hallänning­ar. Även Region Skåne uppger att man vaccinerat en hel del icke-skåningar, men att hallänning­arna inte upplevs som det stora problemet. Hittills ska 407 doser ha getts till hallänning­ar och då främst laholmare.

Emma Spak säger att både SKR och Folkhälsom­yndigheten har försökt vädja till svenskarna om att i första hand vaccinera sig där man är bosatt och undvika att ta första och andra dosen på olika platser. Detta för att underlätta vårdens planering och säkerställ­a att rätt vaccin finns på plats till den andra dosen.

– I ett nationellt perspektiv så vill vi ju att så många som möjligt blir vaccinerad­e så fort som möjligt, men det är också viktigt att en region inte halkar efter i vaccinerin­gen av sina egna invånare för att man får ett stort inflöde från andra län, säger hon.

 ?? Bild: Sveriges Kommuner och Regioner ?? ”Så länge människor rör sig åt flera håll så är det kanske inget problem, men blir det ett stort inflöde i en viss region så är det viktigt att man gör en omfördelni­ng av vaccindose­r mellan regionerna”, säger Emma Spak, chef för SKR:S vårdsektio­n.
Bild: Sveriges Kommuner och Regioner ”Så länge människor rör sig åt flera håll så är det kanske inget problem, men blir det ett stort inflöde i en viss region så är det viktigt att man gör en omfördelni­ng av vaccindose­r mellan regionerna”, säger Emma Spak, chef för SKR:S vårdsektio­n.
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? ”Vi kände att vi var tvungna att agera. Nu måste vi se till att de doser vi fått också når dem som de är avsedda för, det vill säga hallänning­arna”, säger Mikaela Waltersson, regionstyr­elsens ordförande, om beslutet att stänga den digitala tidbokning­en för icke-hallänning­ar.
Bild: Roger Larsson/arkiv ”Vi kände att vi var tvungna att agera. Nu måste vi se till att de doser vi fått också når dem som de är avsedda för, det vill säga hallänning­arna”, säger Mikaela Waltersson, regionstyr­elsens ordförande, om beslutet att stänga den digitala tidbokning­en för icke-hallänning­ar.
 ??  ?? Region Halland beslutade på fredagen att pausa tidsboknin­gen för covidvacci­n.
Region Halland beslutade på fredagen att pausa tidsboknin­gen för covidvacci­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden