Hallands Nyheter

Ännu ett rekordår för Coop Varberg

Varberg: Coop Varberg har lagt ännu ett rekordår till handlingar­na. Drömgränse­n spräcktes med marginal och resultatet blev det bästa någonsin. Men pandemin sätter spår hos alla och visst finns det orosmoln även om framtiden ser väldigt ljus ut.

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 51 83

Varberg: Både omsättning­en och resultatet var rekordstor­t för Coop Varberg när coronaåret räknades samman. Men Galleria Trädgården har inte klarat sig smärtfritt genom pandemin.

När Göran Borg tillträdde som vd för Coop Varberg 2011 satte han upp ett långsiktig­t mål. Omsättning­en skulle överstiga en halv miljard kronor. Nu tio år senare är det ett faktum. 2020 omsatte företaget strax under 520 miljoner kronor. Vilket är en ökning med nästan 60 miljoner kronor jämfört med föregående år.

– Sammantage­t var det ett fantastisk­t försäljnin­gsmässigt år för oss. Och vi slog nya rekord både vad gäller omsättning och resultat, säger Göran Borg.

Resultatet för hela företaget, som innefattar Galleria Trädgården och matvarubut­ikerna Stora Coop, Håstenshal­len, Coop Söder och Coop City, stannade på plus 30,5 miljoner kronor.

– Det betyder att vi kan fortsätta investera och satsa på hållbarhet som är viktigt för oss. Vi kan behålla våra anställda och erbjuda trygga timmar. Det är klart att det är en otrolig styrka att kunna visa såpass bra resultat, säger Göran Borg.

Utveckling­en för Coop Varberg har varit positiv under många år. Men coronapand­emin har inneburit att det har gått ännu bättre. Totalt sett har omsättning­en ökat med omkring 11 procent. Håstenshal­len har ökat försäljnin­gen med omkring sju till åtta procent. Butiken på Söder har haft en enorm utveckling och ökat med omkring 28–29 procent.

– Den butiken ser jag väldigt positivt på framåt. Och fortsätter den utveckling­en så måste vi bygga ut, säger Göran Borg.

Även Stora Coop har rönt stora framgångar. Framför allt har onlinehand­eln fått en enorm skjuts framåt. Vi pratar här om mer än en fördubblin­g av en verksamhet som historiskt har varit svår att få lönsamhet i. Men nu, tack vare de stora volymerna, bär sig onlinedele­n bra.

– Det är en balansgång kring om vi ska investera mer. Vi avvaktar och ser hur det blir efter pandemin, säger Göran Borg.

Allt har inte gått smärtfritt under året. Precis som för många andra har pandemin tärt på personalen. Sjuktalen har varit högre än ett normalt år och Borg berättar att det har krävts mycket jobb. Några större coronautbr­ott har de dock klarat sig ifrån.

– Många har fått jobba väldigt hårt under den här perioden när vi dessutom hela tiden har den försäljnin­g som vi har, säger han.

I maj tog man över driften av Nettobutik­en i centrum. Ett övertagand­e som inte har gått helt smärtfritt. Butiken har tappat i omsättning och har inte nått upp till den försäljnin­g man behöver.

– Jag tror att det beror på pandemin. Folk är inte i stan i samma utsträckni­ng just nu och det påverkar. Men på sikt tror jag att butiken har en bra framtid, säger Göran Borg.

Ingen har väl heller undgått att centrumbut­ikerna har haft det tufft under pandemin. Och det påverkar självfalle­t även Coop Varberg som äger Galleria Trädgården. Intäkterna har minskat med ungefär fyra miljoner kronor vilket motsvarar ett tapp på ungefär 20 procent. Det handlar om olika hyresrabat­ter som lämnats och det faktum att vissa butiker har omsättning­sbaserad hyra.

– Det går fortfarand­e ihop sig och vi gör ett resultat. Men man ska också komma ihåg att vi har investerat väldigt mycket där. Så vi har låg avkastning på investerin­gen, säger Göran Borg.

Någon större tapp av hyresgäste­r har det dock inte varit. I dagsläget står en lokal tom. Indiska försvann i februari i år.

– I dessa tider så är det ju inte så att det står butiker på kö för att etablera sig. Vi får hoppas att när pandemin lägger sig så blir det ett nytt intresse, säger Göran Borg.

Men överlag går Coop Varberg in på sitt tionde år med Göran Borg vid rodret med goda framtidsfö­rhoppninga­r. Det fanns en viss oro över att försäljnin­gen skulle dala från och med mars i år. Men så har inte varit fallet. I stället har kurvan fortsatt uppåt och det blev en ökning på 11 procent jämfört med föregående år.

– Jag ser inga egentliga hot på himlen under de närmste fyra fem åren. Snarare så tror jag att vi kommer att ha en väldigt fin och stabil fortsatt utveckling för företaget, säger Göran Borg.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Johansson ?? Göran Borg har varit vd på Coop Varberg sedan 2011. Coronaåret 2020 innebar återigen rekordresu­ltat för företaget. Det visar årsredovis­ningen. ”Tittar man generellt på Coop över hela Sverige så är vi nog den förening som har gjort bäst resultat i förhålland­e till omsättning de senaste sex till sju åren alla kategorier”, säger Göran Borg.
Bild: Stefan Johansson Göran Borg har varit vd på Coop Varberg sedan 2011. Coronaåret 2020 innebar återigen rekordresu­ltat för företaget. Det visar årsredovis­ningen. ”Tittar man generellt på Coop över hela Sverige så är vi nog den förening som har gjort bäst resultat i förhålland­e till omsättning de senaste sex till sju åren alla kategorier”, säger Göran Borg.
 ?? Bild: Stefan Johansson ?? Lena West och Göran Borg i charken på Stora Coop i Breared.
Bild: Stefan Johansson Lena West och Göran Borg i charken på Stora Coop i Breared.
 ?? Bild: HN arkiv ?? Coop Söder har haft en enorm utveckling de senaste året. Borg tror främst det beror på att butiken ligger i en mycket expansiv del av staden. Han utesluter inte att butiken kan komma att behöva byggas ut.
Bild: HN arkiv Coop Söder har haft en enorm utveckling de senaste året. Borg tror främst det beror på att butiken ligger i en mycket expansiv del av staden. Han utesluter inte att butiken kan komma att behöva byggas ut.
 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Håstenshal­len har trots att den ligger i en del av staden där det inte byggs för tillfället fortsatt att öka sin försäljnin­g.
Bild: Annika Karlbom Håstenshal­len har trots att den ligger i en del av staden där det inte byggs för tillfället fortsatt att öka sin försäljnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden