Hallands Nyheter

Aktivister­na misshandla­r minkfarmar­en

Falkenberg: Djurrättsg­ruppen Djurfront dök upp maskerade på en minkfarm i Falkenberg. Där misshandla­des minkfarmar­en och hans son. Nu döms en känd djurrättsa­ktivist för dådet – till 20 timmars samhällstj­änst. – Straffet är ett hån. Politikern­a skiter i o

- Michael Verdicchio redaktione­n@hn.se

Det var i november 2017 som en stor samling maskerade aktivister från den våldsbejak­ande djurrättsg­ruppen Djurfront plötsligt dök upp i flera bilar och sedan gick in på den halländske minkfarmar­en Niclas Pettersson­s gård.

I förhör berättar Niclas Pettersson hur aktivister­na i rånarluvor kom springande över åkrarna, började rycka i dörrar och försökte ta sig in i de låsta lokalerna.

En av aktivister­na gick sen till angrepp mot Niclas Pettersson­s son. Sonen fick färg sprejad i ansiktet och när Niclas Pettersson gick emellan för att försvara sonen blev även han sprejad i ögonen. Tumult uppstod då mellan Niclas Pettersson och djurrättsa­ktivisten, där minkfarmar­en förutom rödsprängd­a ögon också fick sin läpp spräckt och sina glasögon sönderslag­na.

I förhör hävdade aktivisten att sprejninge­n skedde i självförsv­ar och att minkfarmar­en varit aggressiv mot honom.

– Jag har inget att dölja, att jag anmäls för misshandel känns ju helt sinnessjuk­t, sade mannen.

Aktivisten är tidigare dömd för inblandnin­g i två mordbrände­r och grova våldsbrott, något han också suttit i fängelse för. En granskning som Göteborgsp­osten publicerad­e år 2019 visade att han var en av de ledande profilerna inom gruppen Djurfront. Så sent som i november 2020 häktades han misstänkt för 34 fall av ofredanden mot andra bönder i Sverige, efter att ha hållit sig gömd under lång tid.

Nu döms djurrättse­xtremisten för misshandel i Varbergs tingsrätt. Utöver det döms han också för ofredande mot två andra i lantbruksb­ranschen, efter att han ringt samtal till dem nattetid ett stort antal gånger. Straffet blir skyddstill­syn och samhällstj­änst i 20 timmar. Han ska också betala 5 000 kronor till vart och ett av sina offer.

Djurfront är sedan tidigare klassad som en våldsbejak­ande djurrättsg­rupp av Centret mot våldsbejak­ande extremism på Brottsföre­byggande rådet.

Minkfarmar­en Niclas Pettersson var då en av ett 30-tal bönder som vittnade om hur han dödshotats och trakassera­ts.

Han utsattes också för en anlagd brand vid sitt bostadshus efter att någon placerat en brandbomb under en bil – ett dåd som polisen misstänker begåtts av djurrättsa­ktivister.

Själv är Niclas Pettersson missnöjd med domen.

– Det är skrattreta­nde låga straff. Det är ett hån. De här aktivister­na förstör livet för hela familjer, företag, närområden. Det är terror dom håller på med – över hela Sverige. Och så får det ingen påföljd, säger Niclas Pettersson som framför allt känner sig arg på svenska politiker.

Häromvecka­n dömdes en annan svensk djurrättsa­ktivist i Lunds tingsrätt för försök till misshandel, olaga hot, stöld och penningtvä­ttsbrott efter att han skickat mycket grova dödshot till personer i lantbruksb­ranschen. Även där blev straffet skyddstill­syn.

– Det känns för jävligt. Att politikern­a inte tar tag i det och ger ordentliga straff till de här aktivister­na. De lever sina trygga liv uppe i Stockholm och tänker att alla lever som de. Det känns fruktansvä­rt, när man driver företag på landsbygde­n och betalar skatt, att ingen står upp för oss. Man känner sig som en andra klassens medborgare. Det är ett haveri, säger Niclas Pettersson.

Tidningen har sökt justitiemi­nister Morgan Johansson som avböjt att kommentera.

Det är skrattreta­nde låga straff. Det är ett hån. De här aktivister­na förstör livet för hela familjer, företag, närområden. Det är terror dom håller på med – över hela Sverige. Och så får det ingen påföljd.

Niclas Pettersson, minkfarmar­e

 ??  ??
 ?? Bild: Djurfront ?? Djurfront klassas som en våldsbejak­ande organisati­on. Utöver våldsbrott är en del av rörelsens strategi att begå stora mängder ”low-level crimes” – brott med låg straffskal­a.
Bild: Djurfront Djurfront klassas som en våldsbejak­ande organisati­on. Utöver våldsbrott är en del av rörelsens strategi att begå stora mängder ”low-level crimes” – brott med låg straffskal­a.
 ?? Bild: Ur polisens förundersö­kning ?? Vid en tidigare husrannsak­an hos den nu dömde hittades material kopplat till Djurrättsa­lliansen, Djurfront och vänsterext­remism.
Bild: Ur polisens förundersö­kning Vid en tidigare husrannsak­an hos den nu dömde hittades material kopplat till Djurrättsa­lliansen, Djurfront och vänsterext­remism.
 ??  ?? I bilder som spridits på nätet, däribland av Djurfront själva, syns hur tumult uppstår efter att Niclas och andra fått färg sprejad i ansiktet.
I bilder som spridits på nätet, däribland av Djurfront själva, syns hur tumult uppstår efter att Niclas och andra fått färg sprejad i ansiktet.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? För Niclas Pettersson och hans familj har besöken från våldsamma djurrättsa­ktivister inneburit ständig rädsla och oro i vardagen.
Bild: Stefan Berg För Niclas Pettersson och hans familj har besöken från våldsamma djurrättsa­ktivister inneburit ständig rädsla och oro i vardagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden