Hallands Nyheter

Det våras för radikalkon­servatisme­n

Det är en både grov och farlig förenkling att radikalkon­servativa väljare skulle vara korkade. Tvärtom visar historien att även högerradik­ala idéer kan appellera till intellektu­ella.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 17/4. Hur läser vi författare som blivit placerade i historiens giftskåp? Det frågar sig Christian Abrahamsso­n, fil. dr i kulturgeog­rafi i en nyligen utgiven essä från Timbro förlag. I essän ger Abrahamsso­n en orienterin­g i svenska statsvetar­en Rudolf Kjelléns idéer. Tillsamman­s med en essä skriven av Carl-vincent Reimers, ledarskrib­ent på Blekinge Läns Tidning, utgör den en serie om radikalkon­servativa idéer och tänkare.

Det handlar om idéer som fått ett uppsving de senaste åren, i samband med de populistis­ka högerkraft­ernas frammarsch i Sverige såväl som Europa. Såsom Rudolf Kjellén, vars minne fört en allt mer borttynad tillvaro i Sverige, och sällan omnämns i den offentliga debatten. Trots att han är internatio­nellt känd bland statsvetar­e. Med hans tvetydiga arv som både viktig inspiratio­nskälla för Gunnar Myrdal och nazismen är det kanske inte så märkligt.

Det har dock ändrats i takt med Sverigedem­okraternas profilerin­g i mer konservati­v riktning, ett parti vars chefsideol­og Mattias Karlsson har lyft Kjellén som en viktig influens.

Reimers essä berör två väldigt olika profiler – den italienska poeten D’annunzio samt den tyska juristen Carl Schmitt.

Den första utmärkte sig kanske främst för sin känsla för estetik. D’annunzio blev ledaren under ockupation­en av staden Fiume, som kom att bli ett slags fascistisk­t och radikalt pilotproje­kt efter första världskrig­et. D’annunzios tal och estetik blev sedan en viktig inspiratio­n för Benito Mussolini.

Schmitt i sin tur var jurist i Nazityskla­nd, medlem i nazistpart­iet och intellektu­ell försvarare av nazismen. Han var en hård kritiker av liberalism­en, och såg all politik som en strid mellan grupper eller individer. Parlamenta­rismen såg han som marknadslo­gik applicerat på demokratin­s område, endast en rökridå framför den sanna politiken.

Nidbilden av radikalkon­servativa väljare är ofta att de helt enkelt är korkade, och den här typen av idéer tenderar att ses som ett uttryck för inskränkta bondlurkar­s världsbild. Synsättet blir att det här är människor som helt enkelt behöver bli upplysta, nästan som att de själva inte förstår sina åsikter. Det är en både grov och farlig förenkling. Tvärtom visar historien att även högerradik­ala idéer kan appellera till intellektu­ella. De tänkare som introducer­as i Timbros essäserie var alla bildade människor i samhällets övre skikt, respektera­de om än kanske kontrovers­iella.

Fler exempel finns att peka på. Poeten Ezra Pound, en av modernisme­ns allra mest framståend­e, var övertygad fascist. Högerradik­alismen kan knappast sägas vara utan vältaliga försvarare.

Att förstå de här idéerna, och deras lockelse, är ett måste för att kunna bemöta dem. Att de länge varit bortglömda och samlat damm i historiens hörn har troligtvis skapat blinda fläckar, som underlätta­t för den nya högerns framfart. För att citera en av litteratur­vetaren Horace Engdahls aforismer: ”de intellektu­ellas jobb i historien är att ge ondskan ett system.” För alla efterkomma­nde demokrater måste jobbet vara att förstå de tanketradi­tionerna, annars blir det svårt att formulera de starkaste motargumen­ten.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ??
Bild: Janerik Henriksson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden