Hallands Nyheter

Elisabeth Falkhaven: Covid-19, WHO och framtidens zoonoser

- Elisabeth Falkhaven Riksdagsle­damot (MP)

WHO kom i dagarna med en ny rapport där de slår fast att ”Djur, särskilt vilda djur, är källan till mer än 70 procent av alla framväxand­e infektions­sjukdomar hos människor”. En av de slutsatser som WHO drar är att de vill förbjuda försäljnin­g av levande vilda däggdjur på matmarknad­er för att undvika framtida pandemier.

Miljöparti­et lanserade, som första parti, sitt Djurpoliti­ska program, strax före påsk. Vi har tagit fram ett gediget program kring djurpoliti­k där många frågor kring djurvälfär­d och djurhållni­ng berörs men också kring vilda djur och internatio­nell djurpoliti­k. Att förbjuda försäljnin­g av levande vilda däggdjur är en av våra punkter i programmet.

Vi ser över hela världen effekterna av att djur utnyttjas för kortsiktig­a ekonomiska intressen. Mest tydligt är det på antibiotik­aområdet, där det fortfarand­e, globalt sett, används mer antibiotik­a till friska djur än till sjuka människor. Antibiotik­a är, i en stor del av världens djurhållni­ng, ett rutinmässi­gt insatsmede­l, ofta för att kamouflera en dålig djurhållni­ng. Det finns ännu inget globalt regelverk som begränsar det missbruk av antibiotik­a som ses i många länder. Sverige hör till de länder som använder minst antibiotik­a i djurhållni­ngen och är ett föregångsl­and inom området.

Varje år blir människan varse nya varianter av influensav­irus. Vissa slår hårdare mot oss än andra och det senaste, Covid-19, har kraftigt påverkat hela världen. Kopplingen till djur och djurhållni­ng är alltså tydlig när det gäller epidemier och pandemier och här hjälper oftast inte antibiotik­a.

De första sjukdomsut­brotten av Covid-19 verkar vara kopplat till en marknad som sålde levande djur i den kinesiska staden Wuhan. Den typ av marknader, dit många människor kommer och där djuren, vilda djur och husdjur, kommer från många olika platser och hålls under trånga och stressiga förhålland­en måste upphöra. Det skapar stora risker för att olika typer av virus överförs mellan djur och människor och ett smittat djur där får snabbt förödande konsekvens­er.

” Vi ser över hela världen effekterna av att djur utnyttjas.

Med biståndsme­del stödjer den svenska regeringen Standards and Trade Developmen­t Facility (STDF), ett nätverk för samarbete mellan olika Fn-organ som bl.a. arbetar för ökad livsmedels­säkerhet och förbättrad djurhälsa. STDF har finansiera­t flera projekt inom området djurhälsa och även vissa som särskilt fokuserat på zoonoser. Genom Sida stödjer den svenska regeringen även ett flertal större organisati­oner med projekt som på olika sätt arbetar bland annat med ekosystemf­örvaltning och att bevara den biologiska mångfalden för att kunna hantera zoonoser. Men vi behöver göra mer!

Ett flertal länder, däribland Sverige, har ställt sig bakom att det ska antas en global Fn-deklaratio­n om djurvälfär­d. Sverige bör även verka för att bindande minimiregl­er om djurvälfär­d utarbetas inom WTO. Miljöparti­et anser att behovet av en global överenskom­melse, som sätter stopp för de avarter som hotar såväl djurs välfärd som människors hälsa, aldrig har varit större än nu!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden