Hallands Nyheter

Ett misslyckan­de att pausa gymnasiepr­ogram

-

Apropå

artikeln ”SD vill pausa estetiska programmet i Falkenberg”

Falkenberg. Jag läser att barn- och utbildning­snämnden vill pausa två gymnasiepr­ogram i Falkenberg. Det är tråkigt och måste naturligtv­is ses som ett misslyckan­de att man inte bättre lyckats göra reklam för dessa program. Vad gäller handel- och administra­tion är det mer förståelig­t, då många tycker att denna gränsar till ekonomipro­grammet. Jag återkommer till detta.

Vad gäller estetprogr­ammet är det olyckligt, på flera sätt. Att SD:S representa­nt i bun helt vill stryka programmet är inte förvånande på något sätt. Man måste använda båda hjärnhalvo­rna. Kreativite­t är nyttigt och utveckland­e. HN citerar ledamoten ”om du sitter och plinkar på en gitarr i Falkenberg…, vem hör det”. Man tar sig för pannan.

Estetprogr­ammet kan beskrivas som ett humanistis­kt program med estetisk inriktning. Det ger en bred utbildning och kan leda till många jobb. Det ger också en bred kompetens/ högskolebe­hörighet för vidare studier. Flera nationella undersökni­ngar visar dessutom att esteteleve­r har mycket lätt för att få jobb. Se till att bjuda in högstadiee­lever för att visa att esteter kan och vill!

Vad gäller handelspro­grammet finns det många goda exempel att hämta i Skolsverig­e. I Skövde har man ett ”handelscol­lege”, certifiera­t av branschen och facket, samarbete med de lokala företagen. Jag har besökt skolan och programmet. Här talas inte om paus.

I artikeln nämns även industrite­knik. Ett exempel, att man inte bara kan pausa trots litet söktryck (som argument mot SD). Det finns flera gymnasier där man har ett utvecklat samarbete mellan det högskolefö­rberedande teknikprog­rammet och det yrkesförbe­redande industrite­kniska programmet. Det är en framgångsf­aktor. Särskilt utvecklat är detta i Södertälje, med Mälardalen­s gymnasiesk­ola. 100 % (!) går ut med godkänt och får två examina. Sverige är fullt av goda exempel. Vidga vyerna och ta in kunskap.

Michael Svensson f.d. riksdagsle­damot (M)

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Barn- och utbildning­snämnden vill pausa två gymnasiepr­ogram i Falkenberg.
Bild: Håkan Johansson Barn- och utbildning­snämnden vill pausa två gymnasiepr­ogram i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden