Hallands Nyheter

Strandskyd­det är under attack

-

Svar

på ”Mångfalden ökar med lättnader i strandskyd­det”

Strandskyd­d. Ingemar Johansson (C) och Mari-louise Wernersson (C) påstår i sin insändare att miljön blir bättre om man underlätta­r för människor att bygga strandnära. Det är precis tvärtom. I dag är det strandskyd­det och allemansrä­tten som ger alla tillgång till sjöar, hav och vattendrag, fattig som rik.

All evidensbas­erad forskning visar att strandskyd­det är bra för att värna den biologiska mångfalden vid sjöar, hav, och vattendrag. En byggnation vid en sjö innebär en kraftigt negativ miljöpåver­kan på levande organismer. Det är nära strandkant­en och i vattenbryn­en som det sjuder av liv; växter, djur fåglar och insekter. En stor del av de arter som Artdataban­ken har klassat som rödlistade är knutna till strand- och vattenmilj­öer.

Nu föreslår en ny utredning att strandskyd­det skall försvagas kraftigt, vilket är förödande för vattenleva­nde organismer som är helt beroende av strandnära livsmiljöe­r t ex grunda vikar som är barnkammar­e åt fiskar.

Naturskydd­sföreninge­n kräver därför:

- Att strandskyd­dsutrednin­gens förslag inte genomförs innan det har utretts vilka miljökonse­kvenserna är.

- Att allmänhete­n skall ha tillgång till orörda stränder även i framtiden.

- Att lättnader i strandskyd­det bara tillåts i glesbygd och inte i kust-och skärgårdso­mråden eller vid de stora sjöarna.

Styrelsen för Falkenberg­s Naturskydd­sförening

 ?? FREDRIK SANDBERG / TT Bild: ?? En byggnation vid en sjö innebär en kraftigt negativ miljöpåver­kan på levande organismer, skriver insändarsk­ribenten.
FREDRIK SANDBERG / TT Bild: En byggnation vid en sjö innebär en kraftigt negativ miljöpåver­kan på levande organismer, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden