Hallands Nyheter

Inget undantag för max åtta trots ramadan

- Alexandra Nordwall redaktione­n@hn.se

Falkenberg: Den muslimska fastemånad­en ramadan har inletts, men som mycket annat präglas den av pandemin. I Falkenberg har den Islamiska kulturella föreningen ansökt om att undantas från pandemilag­en.

Ett stort rött skynke är uppspikat i mitten av moskén i Falkenberg för att dela in den i två. På den röda, mjuka heltäcknin­gsmattan är det gulsvart varningste­jp som visar var man får sitta, och vid utgången står ett barbord uppdukat med handsprit.

– Alkoholen är där, säger Ahmed Hussein, som är vice ordförande i den Islamiska kulturella föreningen, medan han pekar mot barbordet.

Det röda skynket gör att den cirka 300 kvadratmet­er stora lokalen kan räknas som två separata. Även byggnaden intill där kvinnorna vanligtvis håller till har gjorts om till ett bönerum för män. Enligt Ahmed Hussein är det främst de manliga medlemmarn­a som vill komma till moskén nu.

– Vi har sagt att en per familj får komma för att det inte ska bli trångt, och då blir det oftast mannen eller pojken som kommer, säger han.

Vad säger kvinnorna om att de inte får komma?

– De har förståelse för situatione­n. De vill inte bli smittade och så måste de ta hand om hushållet och barnen, säger Ibrahim Osman Ishal på engelska.

Inför ramadan ville flera av medlemmarn­a att föreningen skulle fråga smittskydd­et i Halland om föreningen kunde undantas från pandemilag­en.

Men smittskydd­ets besked var glasklart. Restriktio­nerna om max åtta personer regleras av pandemilag­en, och smittskydd­et i Halland har inte mandat att upprätta några undantag.

– Det är regeringen som bestämmer, inte varje kommun, säger Ahmed Hussein, som förstår smittskydd­släkarens resonemang.

– Vi måste förstå, även om vi inte tycker om det, håller Ibrahim Osman Ishal med.

Under ramadan är det bön fem gånger om dagen som gäller, men moskén i Falkenberg blir sällan full trots restriktio­nerna.

– Folk jobbar hela dagen och är upptagna. Vid kvällsböne­n kan det kanske bli åtta personer i varje rum, säger Ahmed Hussein.

Nästa ramadan hoppas både Ahmed Hussein och Ibrahim Osman Ishal att de kan fira med hela församling­en som vanligt igen.

– Jag saknar gemenskape­n, men det är inte mycket mer man kan göra än att hoppas att det blir lugnare snart, säger Ahmed Hussein.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? För att kunna släppa in fler i moskén har huvudlokal­en delats upp med hjälp av röda skynken.
Bild: Håkan Johansson För att kunna släppa in fler i moskén har huvudlokal­en delats upp med hjälp av röda skynken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden