Hallands Nyheter

Nytt stort bakslag för Hallands vaccinatio­nsplan

- Staffan Gustafsson

Halland: Region Hallands vaccinatio­nsplan kommer att behöva göras om efter beskedet om leveranspr­oblem från Pfizer/biontech. Det berättar regionens vaccinsamo­rdnare Pernilla Wallersted­t på fredagseft­ermiddagen.

Region Halland har under fredagen suttit i intensiva diskussion­er om hur de senaste beskeden om leveranspr­oblem gällande covid19-vaccin ska hanteras. Under torsdagen fick regionen besked om att maj månads leveranser från Pfizer/ Biontech kommer att bli försenade.

Beskedet innebär att Region Halland kommer att ha tillgång till 10000 färre vaccindose­r i maj än vad som varit planerat. Beskedet innebär ett dramatiskt bakslag och i ett första skede dras antalet bokningsba­ra tider ned med 25 procent.

– Det vi behöver göra nu är att säkra upp så att de som har fått sin första dos även får sin andra dos som planerat, säger regionens kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Wiechel Steier.

Kan ni garantera att det blir så?

– Det är det vi ska titta på nu. Men det finns ingenting i nuläget som säger att vi inte skulle klara det.

Beskedet, som levererade­s till regionerna från Folkhälsom­yndigheten under torsdagen, innebär att vaccinatio­nsplanerin­gen än en gång får ses över grundligt. Några av- eller ombokninga­r av redan bokade tider är i nuläget inte aktuella.

På fredagseft­ermiddagen meddelar vaccinatio­nssamordna­ren Pernilla Wallersted­t att någon uppdaterad vaccinatio­nsplan inte kommer att presentera­s före helgen.

– Vi kommer att behöva göra förändring­ar, så mycket kan jag säga. Vaccinatio­nsplanen är att planerings­instrument som uppdateras efter hand i takt med att ny informatio­n kommer om olika förutsättn­ingar, det är i sig inget konstigt, säger hon.

Exakt hur dessa förändring­ar kommer att se ut går alltså inte att säga med säkerhet i nuläget, men Pernilla Wallersted­t tror fortfarand­e att Region Halland kommer att kunna ge alla vuxna hallänning­ar som önskar en första dos vaccin innan den 15 augusti, vilket är det nuvarande nationella målet.

– Detta mål uppdateras kontinuerl­igt utifrån de gällande leveranspr­ognoserna. Men utifrån gällande prognoser räknar vi med att klara det, säger Wallersted­t.

Enligt pressmedde­landet från regionen gäller leveransfö­rseningarn­a totalt 1,5 miljoner doser i Sverige, varav flertalet skulle levereras i början av maj. Beskedet är nu att leveransen försenas till slutet av månaden.

Vi kommer att behöva göra förändring­ar, så mycket kan jag säga.

Pernilla Wallersted­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden