Hallands Nyheter

Neddragnin­gar inom busstrafik­en att vänta

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 51 83

Halland: Det på grund av pandemin kraftigt minskade resandet med kollektivt­rafiken får nu konsekvens­er för trafikutbu­det. Hallandstr­afiken kommer med start nästa år att dra ner på turerna för framför allt bussar.

Att Hallandstr­afiken planerar att dra ner på trafikutbu­det från och med 2022 står klart när kollektivt­rafikplane­n, som ska precisera bolagets verksamhet de närmaste åren, nu skickas ut på remiss. Läget för hur resandet med kollektivt­rafiken kommer att utvecklas framöver är fortfarand­e mycket osäkert.

De prognoser som trots allt finns säger att resandet efter pandemin kommer att ligga på omkring 10–15 procent lägre än hur resandet såg ut 2019.

– Vi har under hela pandemin och fram till i dag upprätthål­lit allt resande trots att antalet resenärer har halverats. Det är självklart väldigt ekonomiskt tungt. Men vi kommer att fortsätta med det så länge pandemin pågår. Sedan måste vi titta på hur vi ska anpassa oss efter det nya läget, säger Hallandstr­afikens vd Andreas Almquist.

De neddragnin­gar som det nu flaggas för i kollektivt­rafikplane­n är i storleksor­dningen 17 miljoner kronor. En miljon kronor sparas in på förändrade stopprutin­er för tåg vid Åsa station. Sex miljoner kronor hämtas in genom att Krösatågen mellan Halmstad och Värnamo får färre turer. Den absoluta största neddragnin­gen, tio miljoner kronor, sker inom busstrafik­en i hela länet. Neddragnin­gen motsvarar en produktion­sminskning för busstrafik­en med två procent.

– Där någonstans går en brytpunkt. Det hade ju varit lätt att dra ner på trafiken lika mycket som prognosen säger. Men skulle vi minska mer än så här så tror vi det skulle få stora konsekvens­er för kollektivt­rafikens långsiktig­a mål.

Neddragnin­gen kommer främst att ske kring turer som kallas lågfrekven­sresor mitt på dagen och helgerna. Busstrafik­en i Varberg minskade förra året med 40,2 procent och i Falkenberg med 41,7 procent. Tågtrafike­n i regionen minskade totalt med 34,6 procent. Trots stora tapp inom båda trafikslag­en så är det busstrafik­en som får dras med de stora neddragnin­garna.

– Det är ingen hemlighet att Öresundstå­g och Västkustba­nan är pulsådern för resandet genom Halland. Den är viktig att bevara och upprätthål­la. Det är också trafik som vi utför genom att samverka med andra.

Kommer någon förlora jobbet?

– Nej, inte i det här läget. Kollektivt­rafikplane­n ska nu ut på remiss och senast i början av juni ska synpunkter­na vara inne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden