Hallands Nyheter

Regeringen vill satsa 800 miljarder på väg och järnväg

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt Niklas Svahn/tt

Regeringen vill lägga 799 miljarder kronor på främst väg och järnväg åren 2022–2033.

Det öppnar för nya satsningar på höghastigh­etståg, enligt infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S).

– Detta är den största satsningen på infrastruk­tur i modern tid, sade han när infrastruk­turproposi­tionen presentera­des.

Propositio­nen lägger de ekonomiska ramarna för infrastruk­turåtgärde­r i Sverige år 2022–2033.

Nuvarande ram för 2018–2029 ligger på 622,5 miljarder kronor i 2017 års priser. Den höjs nu till 799 miljarder. Även om det är i 2021 års priser, så innebär det en höjning med 21 procent.

Miljöminis­ter Per Bolund (MP) är glad över att kunna presentera höjningen.

– Vi ska bygga världens första fossilfria välfärdsla­nd, säger han.

Det finns tryck från många håll, inte minst kommuner och regioner, på mer pengar till infrastruk­tur. Många anser att en höjning på 20 procent är nödvändig.

Enligt regeringen kommer pengarna att räcka till att fortsätta som tänkt med de infrastruk­turåtgärde­r som finns i nuvarande så kalllade nationella plan. Till exempel järnvägspr­ojekten Sydostlänk­en och Göteborg-borås, vägprojekt­et Tvärförbin­delse Södertörn eller satsningar­na på ökad kapacitet i Luleås och Göteborgs hamnar.

Infrastruk­turministe­r Eneroth uppger att inga projekt ska behöva lyftas ur den nuvarande planen för att skapa utrymme för annat eller på grund av ompriorite­ringar.

– Lagt kort ligger, säger han. Enligt Eneroth och Bolund öppnar den höjda ekonomiska ramen även för nya deletapper när det gäller höghastigh­etståg. Trots många oklarheter, svarar båda ett rakt ”ja” på frågan om nya stambanor ska byggas från Stockholm till Göteborg och Malmö.

Men i vilken takt de ska byggas, hur de ska byggas och vad de får kosta finns i dag inget beslut om.

För närvarande finns bara tre delsträcko­r med i nuvarande nationella plan för 2018–2029; Järna–linköping, Göteborg–borås samt Hässleholm–lund.

När riksdagen godkänt den nya ekonomiska ramen ska Trafikverk­et ta fram ett förslag på ny plan för prioritera­de infrastruk­turåtgärde­r 2022–2033. Eneroth är försiktigt när det gäller att utlova nya delsträcko­r i den planen.

– Givet att stambanepr­ojekten ska vara klara 2040, så är det klart att Trafikverk­et kommer att kunna föreslå detta, säger han.

Men Trafikverk­et har tidigare betonat vikten av att underhålla och förbättra det väg- och järnvägsnä­t som finns, i stället för att satsa på nya projekt. Myndighete­n bedömde i ett underlag till regeringen att en höjning av ekonomiska ramen med 20 procent skulle räcka för att upprätthål­la vägnätets och järnvägens funktional­itet, samt till åtgärder i nuvarande plan. Däremot inte till några nya investerin­gsprojekt.

Det helhetsför­slag på nya stambanor som för några år sedan förhandlad­es fram av staten, kommuner och regioner i den så kallade Sverigeför­handlingen bedöms av Trafikverk­et kosta 295 miljarder kronor.

Bolund tror dock att Trafikverk­et ”ser” att den överenskom­melsen är viktig för utveckling­en i stora delar av landet.

Regeringen har förhandlat fram infrastruk­turproposi­tionen med Centern (C) och Liberalern­a (L).

L:s ekonomisk politiske talesperso­n Mats Persson räknar med att Trafikverk­et kommer att vilja skjuta nya stambanor på framtiden.

– Det blir ingen gräddfil för dem som Miljöparti­et vill, säger han.

C:s infrastruk­turpolitis­ke talesperso­n Anders Åkesson räknar med att nya etapper för höghastigh­etståg finns med i den nationella planen nästa år.

Viktigast för C har dock varit att de 799 miljardern­a i infrastruk­turproposi­tionen kommer hela landet till del, till exempel genom att det ska finnas pengar till underhåll av mindre vägar ute i landet.

– Hela landet-perspektiv­et är viktigt, säger Åkesson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden