Hallands Nyheter

Liten öppning för vaccinerad­e – men inga lättnader

-

Folkhälsom­yndigheten bedömer att vaccinerad­e personer kan träffa personer från olika hushåll, och detta gäller även inomhus. Men det ska inte tolkas som allmänna lättnader. – Alla restriktio­ner gäller fortsatt, säger socialmini­ster Lena Hallengren (S).

Socialmini­stern presentera­de beskedet tillsamman­s med Folkhälsom­yndigheten på en pressträff under morgonen.

– De nya riktlinjer­na gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och det har gått minst tre veckor efter första sprutan, säger Hallengren.

– Då bedöms skyddet vara bra, men se till att ta den andra dosen, fortsätter ministern.

Beskedet riktar sig främst till äldre vaccinerad­e som under pandemin har levt isolerade och kanske behövt ha hjälp med exempelvis att handla.

– Det är inte så att vi anser att man inte ska leva efter de rekommenda­tioner som finns, det gäller alla människor. Men här pratar vi om en grupp som levt extremt isolerad, säger Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.

Både Hallengren och Carlson upprepar att det inte handlar om att umgås som före pandemin, utan snarare om att de mest utsatta – om de är vaccinerad­e – nu kan röra sig i samhället som alla andra. Däremot ska ingen, oavsett vaccinstat­us, bidra till trängsel:

– Trängsel i en lokal bidrar till smittsprid­ning just där. Vaccinerin­g innebär inte en hundraproc­entig garanti för att inte sprida sjukdom. Går du till en restaurang kan du inte säga ”vi är ett sällskap, alla är vaccinerad­e, ge oss ett långbord”. Då gäller de förhållnin­gsregler som finns för restaurang­er. Du får inte trängas på bussen, du får inte gå in fler i affären för att ni är vaccinerad­e, säger Hallengren.

Socialmini­stern påpekar dock att vaccinatio­nen är viktig och betydelsef­ull, även om det fortsatt gäller att hålla avstånd och följa de allmänna råden:

– Du ska ju känna att det betyder något att du har vaccinerat dig, det är också viktigt. Vi skulle inte vaccinera hela svenska folket om det inte spelade någon roll.

Hallengren nämner specifikt att gemensamma aktivitete­r på särskilda boenden där alla är vaccinerad­e kan återupptas.

– Det är en särskild miljö där vi vet att så många är vaccinerad­e och där vi vet att både sjukdom och dödstal har minskat kraftigt sedan vi började vaccinera.

Johan Carlson beskriver samtidigt pandemiläg­et som allvarligt i sjukvården och uppmanar till fortsatt hemarbete för de som har möjlighet till detta.

– Tyvärr ser vi inte någon vikande smittsprid­ning i många län än. Och kulmen på smittsprid­ningen är en bit bort.

Jämfört med andra europeiska länder har dock Sverige låga dödstal just nu, enligt Carlson. Men den stora ljusningen av vaccinatio­nskampanje­n är fortsatt en bit bort.

– Någon effekt på smittsprid­ningen lär vi inte se på ett antal månader. Åtgärder kan stegvis tas bort, säger Carlson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden