Hallands Nyheter

”På tisdag får jag krama mina barnbarn”

- Jonas Dagson/tt Ida Vanhainen/tt

Tisdag den 30 mars fick Birger och Ulla Thuresson i Sollentuna sin första vaccinspru­ta på Turebergs vårdcentra­l. Och nu lättar regeringen på riktlinjer­na.

Under fredagsför­middagen kom beskedet från Folkhälsom­yndigheten som bedömer att de som blivit vaccinerad­e kan träffa personer från olika hushåll, och att detta även gäller inomhus. De nya riktlinjer­na gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och där det har gått minst tre veckor efter första sprutan.

– Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn, säger han.

Birger och hans fru Ulla har två barnbarn som bor nära. Paret har följt Folkhälsom­yndigheten­s råd noga – handlat mat tidigt på morgnarna när det varit lite folk i butiken, bara mött vänner utomhus med avstånd och i övrigt hållit sig isolerade. Ändå vill han inte klaga.

– Jag kan inte säga att vi lidit någon större nöd. Men det blir ändå konstigt, det blir det för alla under så lång tid. Vi ska göra en utflykt på eftermidda­gen med några vänner som bor här intill. Men snart kan vi ses inomhus igen. Det gläder vi oss åt, säger Birger Thuresson.

På andra håll är det något mer dämpade tongångar.

För trots att många äldre nu kan börja umgås med andra så förblir dörrarna stängda för många av landets dagaktivit­eter för personer med rätt till stöd genom LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade.

Anledninge­n är att flera av de som har Lss-insatser ännu inte är vaccinerad­e.

– Inställda aktivitete­r har under pandemin bidragit till isolering och ensamhet. Det är viktigt att det kommer i gång snart men säkerheten måste gå först, säger Greger Bengtsson, samordnare för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner.

 ?? Bild: Privat/tt ?? ”Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn”, säger Birger Thuresson från Sollentuna. Här en bild när han och hans fru Ulla fick sin första spruta den 30 mars.
Bild: Privat/tt ”Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn”, säger Birger Thuresson från Sollentuna. Här en bild när han och hans fru Ulla fick sin första spruta den 30 mars.
 ??  ?? Lena Hallengren (S).
Lena Hallengren (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden