Hallands Nyheter

Snart kan danskar gå på krogen och ha picknick

Barer, restaurang­er och värdshus slår upp portarna och fotbollsfa­ns kan snart heja på sitt favoritlag från läktaren. Smittoläge­t är stabilt och Danmarks återöppnan­de sker snabbare än vad som tidigare planerats.

-

– Sunt förnuft att öppna mer och att lätta några av de strängaste reglerna, säger Katia K Østergaard, chef för hotell- och restaurang­förbundet

Horesta samtidigt som hon varnar för att pandemipro­blemen inte försvinner i ett slag.

Det var på fredagen som danska myndighete­r bekräftade att även barer och värdshus omfattas av de restriktio­nslättnade­r som de politiska partierna enades om kvällen innan. Det innebär att danskar från och med den 21 april kan ta ett glas på en uteserveri­ng utan att behöva visa upp ett så kallat coronapass.

För att äta eller dricka inomhus krävs dock både bordsbokni­ng samt att gästerna visar upp ett pass – som påvisar att de har vaccinerat sig, har antikroppa­r eller gjort ett negativt covidtest de senaste 72 timmarna. Alkoholser­vering får pågå till klockan 22 och en timme senare ska restaurang­erna vara stängda.

Från och med nästa onsdag blir det även okej för tio personer att träffas inomhus, i stället för fem som tidigare meddelats. Och utomhus får hela 50 personer samlas, enligt beslut från en bred majoritet i folketinge­t.

– Det finns utrymme för det och smittan är under kontroll, säger hälso- och sjukvårdsm­inister Magnus Heunicke (S).

Beslutet innebär att väsentliga delar av det planerade danska återöppnan­det tidigarelä­ggs. Heunicke säger att det kommer att påverka ”allas vår vardag” i en positiv riktning.

– Vi är i ett gynnsamt läge. Vi öppnar mer än planerat för att det finns utrymme för det och smittan är under kontroll.

Från den 21 april får även skolorna i hela landet, utom i Köpenhamns­området, ta emot fler elever. På vissa gymnasieut­bildningar får

 ??  ?? Krogarna i Danmarks huvudstad Köpenhamn kommer inom kort att fyllas av gäster igen.
Krogarna i Danmarks huvudstad Köpenhamn kommer inom kort att fyllas av gäster igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden