Hallands Nyheter

Experterna: Viktigt att skriva ett testamente

Coronapand­emin har fått fler att fundera på testamente. Det kan kännas jobbigt att planera för sin död – men att skriva testamente minskar risken för konflikter. Konsument reder ut vad du ska tänka på.

-

Livet är skört. Det har blivit extra tydligt under coronapand­emin. Johanna Sixtensson, jurist på Familjens jurist, har märkt av ett ökat intresse för att skriva testamente det senaste året.

– Min personliga upplevelse är att fler kunder har tagit tag i frågan på grund av risken att drabbas av corona, säger hon.

Under 2020 såg Familjens jurist en ökande trend inom det som kalllas trygghetsj­uridik, som handlar om exempelvis framtidsfu­llmakt, testamente, samboavtal, skuldebrev och äktenskaps­förord.

– I varje möte jag har omnämns coronapand­emin på ett eller annat sätt, säger Johanna Sixtensson.

Men många drar sig för att skriva testamente. Det verkar komplicera­t och är något man helst undviker att tänka på. Men det behöver inte vara krångligt – det handlar om att se till att tillgångar­na hamnar där man vill att de ska hamna. Det kan också underlätta för efterlevan­de och minska risken för bråk och konflikter. Det säger Cecilia Berne, jurist på Fjällmans juridik.

– Att skriva testamente är det enda sättet att styra över sin kvarlåtens­kap. Det viktiga är att sätta sig ner och fundera på hur man vill ha det. Sedan tycker jag att man ska kontakta en jurist för att diskutera igenom olika alternativ och hur utfallet kan bli, säger hon.

När en person avlider fördelas tillgångar­na enligt arvsordnin­gen. I första hand ärver makar, barn och barnbarn. Därefter föräldrar, syskon, syskonbarn och avlägsen släkt. Den avlidnes barn kan inte bli arvlösa – de har rätt till sin så kallade laglott om en förälder går bort. Laglotten omfattar halva arvet och går inte att testamente­ra bort.

Är du gift, har barn inom äktenskape­t och inga särskilda önskemål behöver du kanske inget testamente. Men är du sambo eller omgift med barn från tidigare relationer kan situatione­n bli snårig. Ett vanligt skäl till att man vill upprätta ett testamente är att det finns särkullbar­n, alltså barn från tidigare relationer. Om man har särkullbar­n och vill att ens efterlevan­de partner ska ärva måste man ha ett testamente.

– Särkullbar­n har alltid rätt att få sin laglott. Men resterande del kan man testamente­ra till sin maka eller make, säger Cecilia Berne.

Sambor ärver inte varandra. Om du och din sambo till exempel köpt ett gemensamt hus och en av er avlider ärver inte den andra huset. Först på tur står barnen. Har du inga barn ärver dina föräldrar.

– Även här har barnen rätt till sin laglott. Men resten går att testamente­ra till sambon, säger Cecilia Berne.

Det allra bästa, om än en smula oromantisk­t, är, enligt Johanna

 ??  ?? Mikael Hultin i Göteborg, och hans sambo, skrev testamente när de köpte gemensam bostad. Här med dottern Alva.
Mikael Hultin i Göteborg, och hans sambo, skrev testamente när de köpte gemensam bostad. Här med dottern Alva.
 ?? Bild: Hanna Stensarve ?? Ett testamente kan underlätta för efterlevan­de och minska risken för bråk och konflikter, enligt Cecilia Berne, jurist på Fjällmans juridik.
Bild: Hanna Stensarve Ett testamente kan underlätta för efterlevan­de och minska risken för bråk och konflikter, enligt Cecilia Berne, jurist på Fjällmans juridik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden