Hallands Nyheter

Fakta: Tänk på det här när du ska skriva testamente

- Källor: Johanna Sixtensson, Cecilia Berne, Anna Molin Kerstin Sjödén konsument@gp.se

1. Hur börjar jag?

Många drar sig för att planera för sjukdom och död. Men alla ska vi dö. Börja med att tänka igenom hur du vill ha det och diskutera med eventuella anhöriga. Fundera på om du behöver ta hjälp av en jurist.

2. Behövs testamente?

Det beror på. Vanliga anledninga­r för att upprätta ett testamente är till exempel för att sambor ska kunna ärva varandra, att barn ärver tillgångar som så kallad enskild egendom, vilket skyddar egendom vid en separation, eller att man önskar att vissa saker ska tillfalla bestämda personer som inte är arvingar.

Ett testamente kan göra att konflikter undviks.

3. Hur skriver jag testamente själv?

Ett giltigt testamente ska upprättas skriftligt, vara daterat och underteckn­as av dig och två vittnen. Du får inte vara nära släkt (make/maka, sambo, barn, föräldrar, syskon eller svåger/ svägerska) med vittnena och de får inte heller vara mottagare av arv och alltså inte nämnas i testamente­t. De båda vittnena måste närvara samtidigt när du signerar ditt testamente, men de behöver inte känna till innehållet. Tänk på att vara tydlig, vad innebär till exempel ”pengar”, är det också fonder och aktier?

Det finns många mallar för testamente, både gratisvari­anter, som hos Cancerfond­en, och sådana som går att köpa. Det finns också ”gör det själv”-tjänster hos byråer där man svarar på ett antal frågor och får guidning till ett korrekt testamente.

Förvara testamente­t i till exempel ett dokumentfö­rvar hos en bank eller hos juristen som hjälpt dig skriva testamente­t. Berätta för vänner och familj att det finns ett testamente.

4. Vad är en framtidsfu­llmakt? Om du vill att en särskild person ska ta hand om din ekonomi om du blir för sjuk för att göra det själv, kan du skriva en framtidsfu­llmakt. De som blir fullmaktha­vare får stora befogenhet­er. Framtidsfu­llmakten ska vara skriftlig, underskriv­en av två vittnen och klargöra vem som är fullmaktha­vare och vad fullmakten omfattar och övriga villkor. Den gäller inte för medicinsk vård.

5. Förbered dig

Oavsett om du skriver testamente eller ej är det bra att göra en lista över allt du äger. Det underlätta­r för de efterlevan­de.

Ta upp allt det du äger, när du köpte det och till vilket pris. Det är särskilt viktigt att skriva upp om du äger något tillsamman­s med andra. Skriv även ner de skulder som du har. Gå även igenom vilka försäkring­ar du har och vem som är förmånstag­are. Det kan också vara bra att skriva ner vilka olika konton man har på till exempel sociala medier och vem som har rätt att sköta eller avsluta dem.

Sixtensson, för sambor att gifta sig.

– Jag tycker i alla fall det är något man bör överväga. I annat fall är det testamente i kombinatio­n med livförsäkr­ing som ger en viss trygghet, säger hon.

Kostnaden för att upprätta ett testamente med hjälp av en jurist varierar, men ligger ofta på några tusenlappa­r och uppåt. Underteckn­andet ska alltid bevittnas av två närvarande personer som ska vara över 15 år och inte nära släkt till den som upprättar testamente­t.

Men det går också att skriva testamente­t själv eller ta hjälp av färdiga avtalsmall­ar. Det finns både gratisvari­anter, exempelvis hos Cancerfond­en, och mallar som kostar. Hos Björn Lundén kan du köpa en mall för ett juridiskt korrekt testamente i sju olika varianter för 49 kronor. Anna Molin är jurist på Björn Lundén och har skrivit boken Testaments­handboken.

– Den som inte har komplicera­de förhålland­en behöver inte anlita en jurist. Vet du att du vill testamente­ra till exempel en båt till någon eller är ensamståen­de utan barn och vill testamente­ra din kvarlåtens­kap till en välgörenhe­tsorganisa­tion så kan det fungera bra att upprätta testamente­t själv, säger Anna Molin.

Men handlar det om stora värden eller om man lever i en bonusfamil­j med särkullbar­n är det ofta bra att kontakta en jurist, tycker hon.

– Det viktiga är att man förstår det man skriver och är medveten om konsekvens­erna. Man ska alltså inte kopiera någon annans utan att riktigt förstå innebörden, säger hon.

 ?? Bild: Ateljé Marie Fotostudio AB ?? Johanna Sixtensson, jurist på Familjens jurist, föreslår att sambor gifter sig.
Bild: Ateljé Marie Fotostudio AB Johanna Sixtensson, jurist på Familjens jurist, föreslår att sambor gifter sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden