Hallands Nyheter

Svårt att göra rätt med avdrag för bostadsaff­är

- Helena Wande/tt

Den heta bostadsmar­knaden märks i årets deklaratio­ner. Rekordmång­a ska deklarera en bostadsaff­är. Det som många brukar ha svårt med är vilka kostnadsav­drag man får göra och inte.

Bostadsmar­knaden stod emot krisen och aktivitete­n har varit hög. I år ska 340 000 personer deklarera en bostadsför­säljning – en rekordsiff­ra, enligt Skatteverk­et. Och det är 60 000 fler än i fjol.

Att deklarera en bostadsaff­är kan kännas krångligt. Vilka kostnader kan man dra av och inte?

– Många har svårt att hålla reda på vilka renovering­ar man får göra avdrag för och inte. Det är olika regler som gäller för ombyggnad och reparation­er, säger Anna Sjöberg, deklaratio­nsexpert på Skatteverk­et.

För kostnader för om-, ny- eller tillbyggna­der som har gjorts under tiden man ägt en bostad har man alltid avdragsrät­t vid en försäljnin­g, oavsett när om-, ny- eller tillbyggna­den gjordes.

– Dit räknas större förändring­ar i utnyttjand­et av bostadens yta, till exempel om man flyttar ett kök till ett annat rum. Det ska vara väsentliga förändring­ar, inte bara att man renoverar köket, säger Ylva Yngveson, privatekon­omisk analytiker.

För reparation­er är kostnader avdragsgil­la om reparation­erna har inneburit en förbättrin­g av standarden i bostaden, jämfört med hur det var när man köpte den. Och dessa kostnader är endast avdragsgil­la om arbetet gjorts under försäljnin­gsåret eller de senaste fem åren före försäljnin­gen.

– Man utgår hela tiden från skicket när man köpte och skicket när man säljer. Har man gjort förändring­ar som har höjt standarden på bostaden kan det vara avdragsgil­lt, säger Ylva Yngveson.

Man summerar kostnader för byggnation och förbättran­de reparation­er för varje enskilt år och de måste tillsamman­s komma upp till 5 000 kronor under ett år för att vara avdragsgil­la. Ylva Yngveson påpekar också att det endast är de kostnader som lett till en faktisk förbättrin­g som är avdragsgil­la och inte nödvändigt­vis alla kostnader man haft i samband med förbättrin­gen.

– Man kan alltid yttra på avdrag för kostnader man anser är förbättran­de. Men man måste kunna motivera noga. Se till att ha stöd för det du gör, säger Ylva Yngvesson.

För den som har tillgång till dator har Skatteverk­et hjälpmanua­ler och räkneverkt­yg.

– För att få hjälp med vilka renovering­ar man får göra avdrag för, och med hur mycket, har vi hjälptjäns­ter på skatteverk­et.se som ska underlätta det här, så att man gör rätt avdrag, säger Anna Sjöberg.

Det finns också andra kostnader som är avdragsgil­la. Kostnader i samband med försäljnin­gen som mäklararvo­de, annonserin­gskostnade­r och styling inför försäljnin­g kan dras av.

Vid försäljnin­g av ett småhus är lagfartsko­stnaden vid köptillfäl­let avdragsgil­lt vid försäljnin­gen, samt stämpelska­tt för eventuella pantbrev.

– Det kan vara knepigt att komma ihåg vad man hade för lagfartsko­stnad när man köpte sitt hus. Den har sedan 1 juli 1979 varit på 1,5 procent av köpeskilli­ngen. Före det var den en procent. Stämpelska­tter och avgifter kan man hitta på Lantmäteri­ets hemsida, säger Ylva Yngveson.

En annan nyhet i årets deklaratio­n, som varit omskriven, är möjlighete­n att skjuta upp beskattnin­gen på delar eller hela bostadsaff­ären utan kostnad, med vissa villkor uppfyllda. Den så kallade uppskovsrä­ntan slopades vid årsskiftet. Uppskov kan beviljas för ett belopp på maximalt tre miljoner kronor av en bostadsvin­st, om försäljnin­gen skett efter 30 juni 2020. Innan dess var beloppet obegränsat.

– De som sålt under 2020 och söker uppskov nu får ju ingen årlig kostnad för den. Då blir det ett gratis lån av staten, säger Ylva Yngveson.

Den som inte kan eller vill skjuta upp beskattnin­gen av vinsten får betala 22 procent i skatt på vinstbelop­pet.

När det gäller uppskov har Skatteverk­et också hjälptjäns­ter där det går att se om man har rätt att söka uppskov och med hur mycket.

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Fler än någonsin deklarerar digitalt i år och rekordmång­a har en bostadsaff­är att deklarera.
Bild: Henrik Montgomery Fler än någonsin deklarerar digitalt i år och rekordmång­a har en bostadsaff­är att deklarera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden