Hallands Nyheter

Halländska rivalitete­n: ”Det kokade nästan över”

- Anders Tornell

Kristian Wrethander, 49, är en av de största profilerna i Hylte/ Halmstads historia.

Han tränade H/H vid den första halländska Sm-finalen mot Falkenberg 2006 och minns en rivalitet mellan klubbarna som det sprakade om.

– Den var speciell. Stämningen var het och det kokade nästan över, minns Wrethander.

Sm-finalerna mellan Hylte/ Halmstad och Falkenberg har alltid varit något extra.

När de två lagen ställs mot varandra i en ny finalserie med start på söndag är det fjärde gången genom tiderna de halländska giganterna slåss om guldet. Hylte/halmstad har vunnit vid två tillfällen – 2006 och 2013 – och Falkenberg vid ett – 2007.

– Jag följer väl inte med så mycket som jag gjorde tidigare, men eftersom jag spelat i Hylte tycker jag fortfarand­e att det är viktigt att vi har fler Sm-guld än Falkenberg, säger Kristian Wrethander.

Lidingö är den klubb som har klart flest Sm-titlar på herrsidan, 18 stycken, men därefter följer de båda Hallandsla­gen med H/H som tvåa på åtta guld och Falkenberg trea på sex.

En ren halländsk final är något extra.

– När vi möttes förr ville vi att det skulle vara vi mot dem och att rivalitete­n byggdes upp. Egentligen är det ju bara en lek men när vi mötte Falkenberg så var det så tänt i hallen att det nästa kokade över, minns Wrethander.

– Jag kom ihåg att vi var öppna och pratade mycket om rivalitete­n i laget. Vi tyckte att vi hade en skyldighet mot supportrar­na att fixa underhålln­ing och visa upp vad vi kunde. Att skapa känslor – det är det som idrotten är till för.

Finalen 2006 är den mest klassiska av dem alla.

Hylte var storlaget på den tiden och mötte uppstickar­en Falkenberg.

Efter 2–2 i matcher skulle allt avgöras i den berömda Igloon i Falkenberg och det blev en match som var dramatisk och oviss in i det sista. Hylte/halmstad hade matchboll vid 15–14 och kunde fira ett nytt guld sedan hemmalaget­s storstjärn­a Johann Andersson slagit en smash i antennen inför över 1 000 personer i den fullsmocka­de hallen.

– Det var många heta drabbninga­r. Jag minns vid ett annat tillfälle hur några fanatiska gubbar sprang in på planen och hade synpunkter – det var nästan så att jag blev attackerad. Men några år senare kom de fram till mig och pratade och tyckte att det var bättre förr, skrattar Wrethander.

– Jag kom också i håg när en Falkenberg­sspelare kom över på vår planhalva och det gillade inte våra killar utan lyfte över honom på deras sida igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden