Hallands Nyheter

Rubensson är laddad för premiär efter dramatisk tid

- Micke Larsson/tt

Hon har stoppats av en hjärnskakn­ing, blivit mamma och sett sitt lag läggas ned – och återuppstå. Det har varit en omvälvande tid för fotbollsst­järnan Elin Rubensson. Nu laddar hon för premiären i damallsven­skan och drömmer om OS.

På söndag spelar Häcken en historisk premiärmat­ch i damallsven­skan mot Hammarby. Klubben på Hisingen tog över Göteborg FC:S verksamhet i slutet av januari. Göteborg FC – som tog sitt första Smguld 2020, och sedan lades ner.

Elin Rubensson, 27, hade blivit mamma för första gången och fått sonen Frans strax före jul. En vecka senare kom chockbeske­det att det sponsordri­vna Göteborg FC skulle upphöra.

– Det var inte kul nånstans. Vi förstod inte riktigt vad som hände. Jag hade helst haft de dagarna ogjorda, säger Elin Rubensson om känslan när ingen visste vad som skulle hända.

Efter några dagar fick dock spelarna höra att situatione­n nog skulle lösa sig, på något sätt.

Och så blev det. Göteborg FC, som bara har haft damer och damjuniore­r, gick in i BK Häcken – en välskött, herrallsve­nsk klubb med Gothia cup som ett flaggskepp.

– Det känns väldigt bra. Vi har kommit in i en jätteproff­sig miljö med fantastisk­a förutsättn­ingar, säger Elin Rubensson efter en träning på nya hemmaarena­n. Tränaren Mats Gren instämmer: – Vi har stött på en klubb som verkligen vill göra någonting av detta.

– Det är träningsfö­rutsättnin­gar, att vi kan sitta tillsamman­s och äta lunch efter träningarn­a, vi har ett eget gym, hela organisati­onen runt omkring, beskriver Gren.

För Elin Rubensson personlige­n har det hänt mycket på två år.

VM i Frankrike 2019 blev en succé. Elin Rubensson spelade från start i fem matcher, bland annat segern mot Tyskland, och Sverige tog Vmbrons.

Men några månader senare, i slutet av september 2019, fick hon en smäll mot huvudet i en allsvensk match och drabbades av hjärnskakn­ing. Det blev inget mer spel för Rubensson det året.

Förra vårsäsonge­n blev, som ni kanske minns, inställd på grund av coronapand­emin.

När allsvenska­n 2020 väl startade, var Elin Rubensson gravid. Hon kunde bara titta på när lagkamrate­rna i Göteborg FC blev svenska mästare.

– Vi hade en fantastisk grupp och en jämn nivå, tycker jag. Vi ägde de flesta matcherna. Vi var bra fysiskt tränade, vi orkade och vi vann

många matcher i slutet. Det var kul att se, säger Elin Rubensson.

Bara tre månader efter att hon hade blivit mamma gjorde Elin Rubensson comeback i svenska cupen, där Häcken sedan tog sig till final.

I förra veckan spelade hon 80 minuter i en träningsma­tch mot elitettanl­aget Alingsås. Hon beskriver formen som ”över förväntan”.

– Men jag är inte riktigt där jag var innan, så klart. Det har gått väldigt snabbt, konstatera­r hon.

Vad märks det mest att du ligger efter med?

– Konditione­n så klart. Att orka göra allt i hög fart en längre tid. Men sånt är en färskvara, så det kommer ju mer jag tränar, och jag känner skillnad varje dag.

Hon vill förstås spela i den allsvenska premiären, men vet inte när hon är mogen för 90 minuter på toppnivå.

Den 21 juli planeras Os-fotbollen i Japan starta. Men det vill Elin Rubensson inte lägga något fokus på.

– OS får vara en bonus, i så fall, säger hon.

Allsvenska­n är närmare. Och där är Göteborgsl­aget regerande mästare, om än med nytt namn. Det är en ny situation.

– Det är klart att vi pratat en del om det.

– Vi vet att det krävs ett extremt hårt jobb för att ta guldet. Det är ingen som kommer att tumma på det, lovar Elin Rubensson.

 ?? Bild: Adam Ihse ?? Elin Rubensson under en träning med BK Häcken.
Bild: Adam Ihse Elin Rubensson under en träning med BK Häcken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden