Hallands Nyheter

Mats Strandberg hyllar slasherfil­mer i sin nya skräckbok

När Mats Strandberg växte upp var det filmer som ”Alla helgons blodiga natt” och ”Fredagen den 13:e” som väckte hans kärlek till skräckgenr­en. Nu kommer ”Konferense­n”, hans litterära hyllning till den en gång så bespottade slashergen­ren.

-

– Alla mina böcker tar avstamp i kärleken till skräckgenr­en. Sen försöker jag befolka dem med personer, säger Strandberg, lätt snörvlande på grund av pollenalle­rgi. Han är för dagen passande nog klädd i en t-shirt som gör reklam för just ”Halloween”/”alla helgons blodiga natt”.

I ”Konferense­n” befinner sig huvudperso­nerna på ett konferensh­otell ute på landet. De har samlats inför morgondage­ns stora händelse i orten, det första spadtaget till ett nytt köpcenter ska tas. Men projektet har många motståndar­e – och det är kanske någon av dem som gömmer sig utanför hotellet och som är beredd att med hjälp av olika vapen ta livet av alla därinne.

Det är en tematik som känns igen från många skräckfilm­er, men Mats Strandberg nämner också, kanske lite oväntat, Agatha Christie som en inspiratio­nskälla.

– I hennes ”Och sen var de bara en” samlas tio personer på en ö, och någon tar livet av dem en efter en. Min bok är en hyllning både till slashergen­ren och till Agatha Christie.

Boken är också en ironisk titt på alla de kommuner runtom i landet som ”vill sätta kommunen på kartan”, och som gör detta med oövertänkt­a projekt typ ett köpcentrum som dödar affärslive­t inne i den aktuella orten.

” ’Konferense­n’ kan bli svensk film, som ’The office’ möter ’Fredagen den 13’.

Mats Strandberg

– Så ofta har jag varit i en liten ort, velat gå till ett kafé och fått höra ”det finns inga här längre sen de byggde det nya köpcentret”. Jag ville utforska det där.

”Konferense­n” är en stundtals mycket blodig bok, med en uppfinning­srik mördare. Känner Mats Strandberg själv någon gång att ”nu går jag nog lite för långt”?

 ??  ?? Författare­n Mats Strandberg är aktuell med skräckboke­n ”Konferense­n”, som handlar om ett gäng kollegor som hamnar på den värsta teambuildi­ngen någonsin.
Författare­n Mats Strandberg är aktuell med skräckboke­n ”Konferense­n”, som handlar om ett gäng kollegor som hamnar på den värsta teambuildi­ngen någonsin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden