Hallands Nyheter

José González nya liv – vill vara sund för barnen

Löpning, meditation, vila och sömn. José González har skapat sig rutiner för att inte falla ned i mörkret igen. Och för att orka vara en bra pappa. När det går att turnera igen ska speldatume­n synkas med tiderna på förskolan.

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Lagom till midsommar ska José González bli pappa för andra gången. I september kommer göteborgar­ens fjärde album, ”Local valley” och förhoppnin­gen är att kunna ge sig ut och spela i höst.

För att allt detta ska fungera och falla på plats krävs rutiner, planering. Och balans. José González berättar att den senaste tiden har handlat mycket om träning och meditation. Han har läst och låtit sig inspireras av läkaren Rangan Chatterjee­s bok ”Hälsobalan­sen”.

– Chatterjee utgår från ”de fyra pelarna”: hur man rör sig, vad man äter och hur man vilar och hur man sover. Det är skillnad på att vila och sova.

– Allt hänger ihop, men är det en sak man ska fokusera på så är det sömnen. Den är viktig för alla, men i mitt fall helt essentiell. Sedan har ju alla kulturer egentligen redan räknat ut det här för länge sedan, men det är som att vi hela tiden glömmer bort det och behöver påminnas av forskarna.

Vi träffas i Botaniska trädgården. José González söker sig ofta hit. Parken ligger inom hans rutinmässi­ga cirklar av löpning, barnhämtni­ng och studioarbe­te. Med pandemin har vanorna blivit ännu tydligare och González som tack vare sin musik är van att röra sig över stora delar av världen har hamnat i en snävare tillvaro.

Samtidigt har han uppenbarli­gen också hittat ett lugn i det begränsade. Att det liksom funnits mer tid att förfoga över har passat en låtskrivar­e som alltid varit tämligen omständlig.

– Jag börjar alltid med gitarren och har väldigt höga ambitioner med den, jag nöjer mig inte med första bästa ackordfölj­d utan vill tillföra något nytt till singer/songwriter-biblioteke­t. Så först blir det en ganska kass skiss och sedan bygger jag vidare på det.

– Jag har förlikat mig med att jag är långsam, fast man kan ju kanske kalla det noggrann också. Men jag kan absolut bli avis på andra som är mycket snabbare.

Att bli pappa har påverkat på många plan. Även låtskrivan­det. Tidigare kunde José González sitta uppe långt in på nätterna och skriva. Men nu vill han vara alert på dagarna och inte vara för trött för att hänga på när dottern Laura vill leka.

– Mina nya rutiner har hjälpt mig även i det kreativa även om jag ibland stuckit ut och sprungit när jag egentligen skulle skriva. Men när jag väl sedan sätter mig med musiken blir det mer fokuserat, konstatera­r José González som på, ”El Invento”, första singeln från kommande skivan för första gången gjort en låt på spanska.

Med argentinsk­a föräldrar och med en stor publik i Spanien, Sydamerika och Latinameri­ka räknar González spanskan som sitt tredje språk efter svenskan och engelskan.

– Jag har försökt skriva på både spanska och svenska förut men det har känts som teater, att det är alldeles för uppenbart vad man försöker sig på med texten. Men nu har jag pratat mycket spanska med Laura och då har det blivit mer naturligt.

Med ny musik ute och vaccin som kanske kan bända upp världen igen kommer de där fyra pelarna och cirklarna runt Linné och Botaniska att börja skaka lite. José González vill verkligen ut och spela igen, men det måste också ske på ett annat sätt än tidigare. Samtidigt ser han också likheter mellan att turnera och att vara med sina barn. Känslan av att vara där för någon annans skull och inte bara för sig själv förenar de båda delarna av González liv.

– Rent krasst är det ju att med små barn vill man ju inte åka iväg mer än nödvändigt. Så nu gäller det att hitta sätt att planera som funkar så bra som möjligt för min tjej som ska vara hemma med två barn. Vi har börjat dela turnéschem­at med mormor och farmor för att få ihop allt, säger José González och fortsätter:

– Jag vill vara iväg kortare perioder och med smartare schema. Ska försöka spela mer på veckodagar när förskolan är öppen och sedan vara hemma på helgerna. Det är omvänt mot hur man brukar lägga konserter.

José González har varit tydlig med detta gentemot de som bokar hans turnéer. Och det handlar om mer än att ”bara” vilja vara hemma med barnen. Det handlar om hans egen hälsa. Att inte hamna i mörkret igen.

I mitten av 00-talet snittade José González över hundra spelningar om året, sedan skalade han ner det till 70 och nu är det max åtta veckors turné om året som är gränsen.

– Jag mådde psykiskt dåligt i perioder, egentligen redan innan första skivan. Ålder: 42 år.

Bor: Göteborg

Familj: Sambo och dottern Laura. Andra barnen är beräknat till midsommar. Aktuell: Med singlarna ”El Invento” och ”Visions” från kommande albumet ”Local valley” som släpps den 17 september.

Med stress, turnéer och för mycket alkohol har jag hamnat där igen ett par gånger. Men nu är det snart tio år sedan jag senast mådde riktigt dåligt.

– Ser man det från andra sidan kan det förstås vara ett lyxproblem att ha så många erbjudande­n och roliga möjlighete­r men jag har lyckats få till ett sundare sätt att jobba och leva och lyckades verkligen förmedla det till alla jag arbetar med, på ett sätt som sjönk in.

I och med att José González hunnit fylla fyrtio har han också noterat hur inte bara hans eget sätt att ta sig an livet har förändrats, även vännerna har börjat ta hand om sig på ett mer medvetet vis.

– Tidigare fanns det en jargong där vi pushade varandra att turnera mycket och vara upp sent och supa ihop. Särskilt när vi var ute på turné med Junip blev det stökigt. Vi hamnade ofta i lägen där vi bara hade tid att sova en timme och sedan skulle man vidare i en liten van.

– På senare år är de fler och fler av mina vänner som helt slutat dricka och som kanske haft liknande problem som jag med depression­er. Nu har rutinerna ändrats, det kan vara okej med en supardag i veckan, men inte fem. Vi ha alla blivit äldre och mer medvetna om hur våra kroppar fungerar.

Känner du att du har kontroll nu. Är du trygg i vem du vill vara?

– Ja, det tycker jag. Jag har en plan för hur jag vill leva mitt liv, men jag unnar mig att dricka ibland, vara uppe länge ibland och någon dag bara bingea en tv-serie. Men det viktigaste är att vara fungerande människa med familj.

Hur ser den långsiktig­a planen ut?

– Ja, men det ju just det. Att man har ett längre perspektiv nu. Jag vill inte bara må bra och ha kul just nu utan vill kunna vara med länge. Jag vill inte bli den där farsan som inte orkar med sina barn. Det är det absolut tyngsta argumentet för mig själv att styra upp mitt liv. Allt blir lite mer självklart när man har barn att ta hand om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden