Hallands Nyheter

Hälsolarm om Navalnyj – demonstrat­ion väntas

- Tt-reuters

Aleksej Navalnyjs hälsotills­tånd blir allt sämre och hans personliga läkare säger att kan dö när som helst. Nu vädjar den ryske regimkriti­kerns dotter om hjälp – och hans anhängare kallar till en landsomfat­tande demonstrat­ion på onsdag.

”Tillåt läkare att besöka min pappa”, skriver Navalnyjs dotter Daria på Twitter på söndagen, dagen efter att en grupp läkare varnat för att han riskerar att drabbas av njursvikt och hjärtstopp och krävt att han genast får intensivvå­rd.

”Vår patient kan dö när som helst”, skrev en av dem, hjärtläkar­en Jaroslav Asjichmin, på Facebook.

Under söndagen meddelade även Navalnyjs anhängare att man kallar till en landsomfat­tande demonstrat­ion onsdagen 21 april.

”Det är dags att agera. Det handlar inte längre bara om Navalnyjs frihet, det handlar om hans liv”, säger hans nära medarbetar­e Leonid Volkov i ett uttalande på Facebook.

Demonstrat­ionen, som anhängarna tidigare bedömt kan komma att bli den största gatudemons­trationen i Rysslands historia, är planerad att äga rum bara timmar efter att president Vladimir Putin ska ge sitt årliga tal till nationen.

Navalnyj, Rysslands mest framträdan­de opposition­spolitiker under 2010-talet och hård motståndar­e till Putin, inledde en hungerstre­jk den 31 mars i protest mot att fängelset inte ville förse honom med vården han kräver.

Myndighete­rna har uppgett att de erbjöd 44-åringen vård som han tackat nej till, eftersom han krävt att få träffa en läkare utifrån fängelset, vilket de nekat.

Den ryske ambassadör­en i Storbritan­nien anklagar Navalnyj för att endast vara ute efter uppmärksam­het.

– Han kommer inte tillåtas att dö i fängelse, men det jag kan säga är att Navalnyj beter sig som en huligan, säger Andrej Kelin i en intervju med BBC.

– Hans syfte med allt det här är att dra uppmärksam­het till sig.

Förutom Navalnyjs allra närmaste har även andra försökt få myndighete­rna att ge med sig och tillåta en läkare utifrån.

Bland annat skrev 77 kulturpers­onligheter, däribland Nobelprist­agaren Svetlana Aleksijevi­tj och författarn­a Salman Rushdie och J.K. Rowling, ett gemensamt brev till Putin med en vädjan om att ge Navalnyj rätt att träffa en läkare som han själv väljer.

Under lördagen kom även en grupp ryska opposition­spolitiker med en liknande uppmaning till presidente­n, och på söndagen sade den franska utrikesmin­istern Jeanyves Le Dria att Frankrike är ”extremt oroliga” över Navalnyjs hälsa.

Navalnyj återvände till Ryssland den 17 januari i år sedan han vårdats i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han greps på flygplatse­n och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse, med motivering­en att han brutit mot anmälnings­plikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Kreml har sagt att de inte sett några bevis på att han faktiskt blev förgiftad, och målar i stället ut Navalnyj som en Usa-stödd upprorsmak­are på att uppdrag att destabilis­era Ryssland.

 ?? Bild: Pavel Golovkin/tt/arkiv ?? Aleksej Navalnyj inledde en hungerstre­jk den 31 mars på den anstalt öster om Moskva där han befinner sig.
Bild: Pavel Golovkin/tt/arkiv Aleksej Navalnyj inledde en hungerstre­jk den 31 mars på den anstalt öster om Moskva där han befinner sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden