Hallands Nyheter

Polisen får begära stöd av militären

-

Svar

till: Militären sätter man in mot främmande makt inte mot egna befolkning­en

Poliser. Marianne Johansson har rätt att Sverige har minst andel poliser i förhålland­e till antalet invånare - Sverige har faktiskt tredje sämsta polistäthe­ten i EU (201 poliser per 100 000 invånare).

När det gäller Försvarsma­ktens inklusive hemvärnets verksamhet i fred, neutralite­t och krig regleras detta i lagar. I denna fråga har Marianne Johansson fel vad avser Försvarsma­ktens ingripande för stöd till polisen. Lagen från 2006 om Försvarsma­ktens stöd till polisen vid terrorismb­ekämpning innebär att polisen får begära stöd och regeringen beslutar om militärt stöd. Det innebär att Försvarsma­kten kan komma att använda militärt våld mot civila personer, det vill säga terroriste­rna.

Marianne skriver ”I auktoritär­a samhällen har man militär för att hålla ordning”.

Missbruk av militära maktmedel är naturligtv­is helt förkastlig­t och är också olagligt i Sverige.

I demokratis­ka Norge och Danmark har Försvarsma­kten inklusive hemvärnet civila uppgifter när det gäller gräns- och sjöbevakni­ng men även exempelvis bevakninge­n av brottsplat­sen i centrala Oslo 2011, efter att Breivik sprängt en bilbomb.

Huvuduppgi­ften för Försvarsma­kten är att hävda Sveriges territorie­lla integritet mot främmande makt och i krigstid tillsamman­s med civilt försvar skydda Sverige och dess befolkning – här håller jag med Marianne.

LB

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden