Hallands Nyheter

Unga har inte hängt på låset för att vaccineras

Halland: Medan över 90 procent av hallänning­arna över 65 år redan vaccinerat sig mot covid-19 har knappt 60 procent i åldersgrup­pen 18-29 år bokat tid för vaccinatio­n. Nu uppmanar smittskydd­släkare Maria Löfgren ungdomarna att ta chansen.

- Julia Paulsson julia.paulsson@hn.se 010-471 51 32

Sedan början av juli har alla hallänning­ar över 18 år kunnat boka tid för vaccinatio­n. När den äldre gruppen släpptes in i bokningssy­stemet överbelast­ades det av 70-plussare som hängde på låset, när det nu är yngre som bokar ser det annorlunda ut.

Enligt statistik från Region Halland hämtad den 12 juli har knappt 60 procent av hallänning­arna mellan 18 och 29 år påbörjat sin vaccinatio­n eller bokat en tid för att göra det.

Region Hallands biträdande smittskydd­släkare Maria Löfgren hoppas och tror att den siffran kommer landa på 80 procent så småningom.

– När vi kommit lägre ned i åldrarna har vi sett att det inte varit riktigt samma tryck. Man har inte hängt på låset och bokat samma dag, vi såg samma när det gällde 70- och 80-talisterna. 60 procent är ändå en relativt stor andel men vi har naturligtv­is förhoppnin­gen att vi ska nå ännu högre upp, säger Maria Löfgren.

Enligt Maria Löfgren behöver den mindre andelen vaccinerad­e inte betyda att yngre inte vill vaccinera sig, utan kan också förklaras med att de inte har lika bråttom.

– Det var lite förväntat med tanke på att vi vet att det framförall­t är de äldre som drabbas hårt när det gäller svår sjukdom och risk att avlida. På så sätt är det naturligt att de var ännu mer måna om att bli vaccinerad­e så fort som möjligt, säger Maria Löfgren och fortsätter:

– Trots det har vi nått väldigt många medelålder­ns och relativt

Även för relativt unga personer finns det en risk att man faktiskt drabbas av så svår sjukdom att man kräver sjukhusvår­d.

Maria Löfgren smittskydd­släkare

unga hallänning­ar, vi ser ett starkt intresse men det tar längre tid.

I september beräknas den största delen av vaccinatio­nsinsatsen vara

avklarad och i takt med det kommer regionens fyra stora vaccinatio­nscentrale­r att avvecklas. Även efter det kommer det vara möjligt

att få en spruta men då endast på vårdcentra­l.

– För individen är varje vecka som man är skyddad mot covid-19 en vinst. Det är verkligen ett råd till alla att inte gå och avvakta utan ta chansen, säger Maria Löfgren.

Är det lika viktigt för en frisk 25-åring att vaccinera sig som för en 75-åring?

– Även för relativt unga personer finns det en risk att man faktiskt drabbas av så svår sjukdom att man kräver sjukhusvår­d. Som vaccinerad

löper du mindre risk för att insjukna och att eventuellt smitta andra. Det är en kombinatio­n av ett skydd

för dig själv men också ett skydd för omgivninge­n och samhället.

 ??  ?? Nästan 60 procent av hallänning­arna mellan 18 och 29 år har vaccinerat sig eller bokat tid för vaccinatio­n. I gruppen 65+ är över 90 procent vaccinerad­e.
Nästan 60 procent av hallänning­arna mellan 18 och 29 år har vaccinerat sig eller bokat tid för vaccinatio­n. I gruppen 65+ är över 90 procent vaccinerad­e.
 ?? Bild: Roger Larsson/hp-arkiv ??
Bild: Roger Larsson/hp-arkiv
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden