Hallands Nyheter

Apotekaren­s bästa råd i sommarhett­an

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se

Halland: Njut av solen, men gör det med förstånd. Det uppmanar apotekaren Lena Andersson, samtidigt som hon ger sina bästa tips på hur du klarar av en dag i solen.

Sommarhett­an är ett faktum. De senaste dagarna har värmebölja­n dragit in över Halland och ser dessutom ut att hålla i sig. HN gissar att de flesta vill njuta av solen och att många lockas till stränderna. Men det gäller att vara försiktig.

– Man bör förbereda sig om man vet att man ska vara ute en hel dag. Det är väldigt viktigt. Njut av solen om du kan, för D-vitamin är bra. Om man njuter med förstånd så får man en härlig sommar, säger Lena Andersson, apotekare på Apotek Hjärtat.

Att förbereda sig, vad innebär det? Det handlar egentligen mer eller mindre om att redan på morgonen fylla på med vätskeersä­ttning och smörja in sig med solskydd.

– Då hinner det gå in ordentligt och du får i dig alla viktiga salter.

Smörja in sig med vad? Det finns många olika märken på marknaden, dessutom i olika solskyddsf­aktorer. Nästan lika många olika sorter som det finns människor, menar Lena Andersson som menar att vilket solskydd man ska använda är individuel­lt. Hon råder till att prata med sitt lokala apotek om man är osäker på vad som passar för just ens egen hud.

– Det är verkligen en djungel. De bästa råden får man genom att gå in på sitt lokala apotek och fråga. Vi följer den senaste forskninge­n så det är bra att fråga de som har koll.

 ?? Bilder: TT ?? Vatten, solkräm och pauser är viktigt i värmen.
Bilder: TT Vatten, solkräm och pauser är viktigt i värmen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden