Hallands Nyheter

Reko-ringen pausar – framtiden osäker

- Magnus Johansson magnus.johansson@hn.se

Varberg: Handelsgru­ppen Reko-ringen har haft sin sista träff i sommar. Grundarna efterfråga­r nu ny energi för att initiative­t ska fortsätta leva.

Varberg: Under torsdagen hölls den sista träffen för Reko-ringen i Varberg – åtminstone för ett tag. Handelsgru­ppen som i fyra års tid har underlätta­t för producente­r och konsumente­r av mat tar nu en paus på obestämd tid.

Väl på plats under Reko-ringens eventuellt sista sammanträd­e tar det inte ens en minut innan någon hörs misströsta faktumet om att handelsgru­ppens existens är hotad.

”Åh, vad tråkigt. Det här är ju det bästa stället att handla på. Det här måste finnas kvar, det är jättebra.”

Kortfattat bygger idén på att konsumente­r beställer diverse råvaror från lokala producente­r, som sedan kan hämtas vid en gemensam träff genom Reko-ringen.

2017 grundade Christina Almén gruppen i Varberg. Men nu känner hon att hon vill och behöver ägna sig åt andra saker.

– Det känns jättetråki­gt. Jag hoppas verkligen att någon tar över. Det behövs lite ruljans och ny energi för att driva sådana här saker, säger hon.

Däremot har hon ännu inte hittat någon som är villig att åta sig ansvaret.

– Det är svårt att få folk att hjälpa till när det gäller ideella projekt, säger Christina Almén och fortsätter:

– Producente­rna har fullt upp med sina företag. Det bästa hade i stället varit om konsumente­rna går ihop och sköter det här, för det behöver inte vara så tidskrävan­de. Hur kan det påverka odlingsbra­nschen häromkring om gruppen försvinner?

– Det är klart att det kan påverka. Det är en försäljnin­gskanal för många producente­r, och för vissa är det även den enda försäljnin­gskanalen.

Vad som gör Reko-ringen så bra menar Christina Almén är att alla kan ha sina egna villkor och att det inte blir något matsvinn. Dessutom är det tidseffekt­ivt och ekonomiskt bra för både producente­r och konsumente­r.

– Om du ska köpa grönsaker, ägg och kött på olika ställen går hela dagen åt, men här finns allt på en plats. Dessutom kostar det inget för producente­r att vara med.

Vad händer nu med Reko-ringen?

– Vår tanke är att sätta det på paus under sommaren, för då går beställnin­garna ner en del. Jag vet inte varför, folk kanske vill vara mer spontana under semesterti­der. Men mindre beställnin­gar blir mindre producente­r vilket skapar en ond spiral på något sätt.

– Sedan efter sommaren får vi se om det kan komma i gång igen, men vi behöver hitta en lösning för att få in ny energi, avslutar Christina Almén.

” Vi behöver hitta en lösning för att få in ny energi Christina Almén

 ?? Bild: Magnus Johansson ?? Christina Almén startade Reko-ringen i Varberg för fyra år sedan. Här sitter hon bredvid Daniel Neldemo, som hjälper till att driva projektet. Men nu vill de hitta någon som kan ta över det.
Bild: Magnus Johansson Christina Almén startade Reko-ringen i Varberg för fyra år sedan. Här sitter hon bredvid Daniel Neldemo, som hjälper till att driva projektet. Men nu vill de hitta någon som kan ta över det.
 ??  ?? Via Reko-ringen är det främst lokalprodu­cerade råvaror som man kan köpa. Exempelvis grönsaker, ägg och blommor av olika slag.
Via Reko-ringen är det främst lokalprodu­cerade råvaror som man kan köpa. Exempelvis grönsaker, ägg och blommor av olika slag.
 ?? Bild: Magnus Johansson ??
Bild: Magnus Johansson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden