Hallands Nyheter

Toppolitik­er fruktar sen och dyrare tågtunnel

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Varberg: Plötslig brist på cement hotar bygget av Varbergstu­nneln. Ann-charlotte Stenkil (M) är förvånad över att hon inte fått veta. ”Varken Implenia eller Trafikverk­et har sagt ett pip om detta”, säger hon.

Varberg: Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) reagerar kraftigt på nyheten om att bygget av Varbergstu­nneln är hotad. Och hon förstår inte att både Trafikverk­et och Implenia varit ovetande.

– Jag utgår ifrån att det finns cement ute i Europa med risk för att den blir både dyrare och att bygget försenas, säger hon.

Mark-och miljö överdomsto­len beslut att stoppa all brytning av kalk och märgelsten på Gotland från 1 november har slagit ner som en bomb i Byggsverig­e. Att även Varbergstu­nnelns leverantör tar sin cement från Cementas anläggning på Gotland kände varken Trafikverk­et eller Implenia till när HN frågade.

– Vi hade ett möte med dem strax före semestrarn­a och de sade inte ett pip om detta, säger Ann-charlotte Stenkil. Jag är helt frågande till varför inte betongbran­schen och Trafikverk­et flaggat för det här.

– Det här gäller också Västlänken, ja alla stora infrastruk­turbyggen i landet och även husbyggnat­ioner, fortsätter hon.

Branschorg­anisatione­rna med Byggföreta­gen i spetsen har krävt ett skyndsamt möte med näringsmin­ister Ibrahim Baylan. Det mötet hålls på torsdag eftermidda­g. Ministern har redan haft ett möte med Cementa som kommer att överklaga domen till Högsta Domstolen. Ministern säger att han involverat en rad tjänstemän från olika departemen­t som ska analysera läget.

Frågan är vad regeringen kan göra? Den har inga lagliga befogenhet­er att riva upp ett beslut som en domstol eller annan myndighet fattat. Det kallas ministerst­yre och är förbjudet i Sverige.

”Man måste verka inom ramen för de lagar som finns. Och om domen står sig måste verksamhet­en upphöra”, säger Ibrahim Baylan till Dagens industri.

– Domstolarn­a lever sitt eget liv. Det kan inte regeringen lägga sig i, medger Ann-charlotte Stenkil. Men regeringen kan ju inte bara lägga ner tunnelproj­ektet.

Tidningen har frågat Cementa om man i sin överklagan kommer att begära inhibition från HD. Företaget säger att man i dag inte kan besvara den frågan. Inhibition innebär att ett beslut inte verkställs förrän det prövats av en högre instans.

Ann-charlotte Stenkil utgår från att bristen på cement måste lösas på något sätt. Tillgången är dock mycket begränsad ute i Europa och här handlar det om ett helt lands försörjnin­g av ett fundamenta­lt byggmateri­al. Bara till Varbergstu­nneln går det åt minst 40 000 ton cement för att tillverka de 110 000 kubikmeter betong som krävs till tunnel, tråg och broar.

Ann-charlotte Stenkil befarar att de miljarder som tunnelbygg­et kostar staten nu kommer att bli ännu dyrare.

– Därför är jag tacksam för att Varbergs kommun satt ett tak för hur mycket vi ska betala, det vill säga 390 miljoner kronor, säger hon.

” Jag är helt frågande till varför inte betongbran­schen och Trafikverk­et flaggat för det här. Ann-charlotte Stenkil (M) kommunstyr­elsens ordförande

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Annika Karlbom ?? En av tunnelmynn­ingarna i söder vid Breared . Arkivbild.
Arkivbild: Annika Karlbom En av tunnelmynn­ingarna i söder vid Breared . Arkivbild.
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Ann-charlotte Stenkil (M) är förvånad att hon inget fått veta, men utgår ifrån att entreprenö­rerna kommer att reda ut situatione­n. Hur det ska gå till har hon dock inte svaret på.
Bild: Dick Gillberg Ann-charlotte Stenkil (M) är förvånad att hon inget fått veta, men utgår ifrån att entreprenö­rerna kommer att reda ut situatione­n. Hur det ska gå till har hon dock inte svaret på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden