Hallands Nyheter

Värmen ökar risken för otäck magbakteri­e

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se

Högsommar innebär en ökad risk att drabbas av den fruktade magsjukdom­en ehec. Det är en tarmsmitta som vissa år har slagit hårt mot Halland med dödsfall som följd. Men hittills i år syns en markant minskning av fallen.

Många sjukdomar, som influensa och vinterkräk­sjuka, har minskat i coronapand­emins spår. Så även ehec.

Sjukdomen, som framför allt sprids genom förorenade livsmedel, kan ge magkramper och blodiga diarrér. I de allra flesta fall går den över av sig själv inom en vecka, men ibland leder den till allvarlig njursvikt och blodbrist som kräver

intensivvå­rd och dialys. Barn under fem år och åldringar löper störst risk att drabbas och 2008 inträffade ett dödsfall i Halland.

Men i år ser det alltså bättre ut än på länge när det gäller smittan. Region Hallands smittskydd­senhet har hittills registrera­t tolv fall av ehec-infektione­r mellan januari och juli. Det kan jämföras med 33 fall under samma tidsperiod 2020 och 36 fall 2019.

”De restriktio­ner som införts i samband med coronapand­emin, med färre sammankoms­ter och bättre handhygien har förmodlige­n haft en inverkan på antalet smittade

i de livsmedels­burna sjukdomarn­a”, konstatera­r Folkhälsom­yndigheten.

Senast vi hade ett stort ehecutbrot­t i Halland var 2016. Då upptäcktes 97 fall, vilket var flest i hela landet. Majoritete­n av fallen kunde härledas till olika nationella smittkällo­r.

Infektion med ehec är en zoonos, vilket innebär att den kan smitta mellan djur och människor. Smittan har påvisats hos flera sorters djur, främst nötkreatur. Även friska djur kan ha bakterien i tarmen.

En förklaring till att ehec är en sommarsmit­ta är att både vi och djuren är utomhus då. Det finns, enligt Smittskydd Halland, en liten

risk att smittas vid bad i förorenat vatten, till exempel vid strandänga­r där det finns betesdjur.

– Men den allra vanligaste smittoväge­n är via förorenade livsmedel, framförall­t nötfärs och korv, samt opastörise­rade mejeriprod­ukter eller frukt och grönsaker som förorenats i samband med gödsling eller bevattning, säger smittskydd­s

sjuksköter­skan Julia Nyström på Region Halland.

Ett effektivt sätt att undvika ehec-smitta är att tvätta händerna ordentligt innan man hanterar livsmedel, före måltid, efter blöjbyten och toalettbes­ök. Ehec-bakterier överlever inte heller temperatur­er över 70 grader, så se till att tillaga köttfärs och annan känslig mat ordentligt.

 ?? Bild: Johnny Samuelsson ?? Kor kan bära på ehec och smitta kan förekomma om man badar i förorenat vatten, men det är inte den vanligaste smittvägen.
Bild: Johnny Samuelsson Kor kan bära på ehec och smitta kan förekomma om man badar i förorenat vatten, men det är inte den vanligaste smittvägen.
 ??  ?? Sallad, som vattnats med infekterat vatten, har varit en smittkälla till ehec.
Sallad, som vattnats med infekterat vatten, har varit en smittkälla till ehec.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Picknick i det gröna är härligt, men se till att hålla handhygien.
Bild: Annika Karlbom Picknick i det gröna är härligt, men se till att hålla handhygien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden