Hallands Nyheter

Därför kryllar Halland av ölbryggeri­er

Halland: Antalet producente­r av alkoholhal­tiga drycker fortsatte att öka i Sverige trots pandemin. Och Halland sticker ut – här finns flest ölproducen­ter per capita.

- Nicholas Tsakonas

Enligt dryckesbra­nschrappor­ten för 2021 är Halland länet med flest ölproducen­ter per capita. Men varför just Halland?

Robert Olsson var tidig med att starta eget bryggeri i Halland. Sedan 2010 driver han Byaregårde­ns Brygghus med sin fru Inger Elftorp.

Enligt honom finns det flera anledninga­r till att Halland har så många ölproducen­ter.

– Dels ligger vi på ett intressant ställe geografisk­t. Sen kanske det är för att vi är ett litet län med hyfsat stora städer. Det känns som att kommunen hjälper till ganska bra, jag tror att det är väldigt typiskt för en liten stad. Jämfört med Göteborg känner vi politikern­a, de folkvalda, men även en del näringsliv­skontor och så. Jag tror inte ens man märker dem om man är en bryggare i Stockholm eller Göteborg, säger Robert Olsson.

Det som Robert Olsson säger bekräftas av Magnus Thomson, destinatio­nsutveckla­re på Varbergs kommuns näringsliv­s- och destinatio­nskontor.

– Det förvånar mig inte, det bubblar ju liksom. Halland är ett mindre län, så det är närmare mellan det offentliga och det privata. Vi försöker ständigt att utveckla och förfina dialogen med näringsliv­et.

Magnus Thomson nämner att även den ökande turismen kan vara viktig faktor.

Det förvånar mig inte, det bubblar ju liksom. Halland är ett mindre län, så det är närmare mellan det offentliga och det privata.

Magnus Thomson distinatio­nsutveckla­re Varbergs kommun

– 2019 hade Halland över 3 miljoner kommersiel­la gästnätter, varav Varberg cirka 870 000. Detta är positivt för kundunderl­aget för våra restaurang­er, och inte minst där de lokala bryggerier­na är represente­rade.

Antalet alkoholpro­ducenter ökade under pandemin. Något som Robert tycker är mycket märkligt. – Jag är förvånad kan man säga. Det känns som att de som startar nu vet lite bättre än vi som startade för tio år sedan, många är väldigt duktiga, säger Robert Olsson.

Hur har året sett ut för dig som ägare av ett bryggeri?

– Produktion­en är det ingen skillnad på, men alla gruppbesök har helt tagit stopp. Det var en ganska stor bit utav våran ekonomiska kaka. Men restaurang­delen har gått otroligt bra. Förra året hade vi faktiskt vårt bästa år, säger Robert Olsson.

Kanske kan vi hitta en del av svaret i Robert Olssons situation. Har man en restaurang som har gått bra under pandemin kan det

bli lättare att hitta modet för att starta egen alkoholpro­duktion.

 ??  ??
 ??  ?? På tio år har antalet byggerier i Halland ökat från 3 till 24
På tio år har antalet byggerier i Halland ökat från 3 till 24
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden