Hallands Nyheter

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist:

Hyresgäste­r bör få välja själva vad och vilka organisati­oner de vill finansiera

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 19/7. Är du medlem i Hyresgästf­öreningen? Om svaret är ja, är du med din medlemsavg­ift med och finansiera­r föreningen­s verksamhet. Det är inga konstighet­er. Märkligare är de dolda avgifter och medel som gör att de flesta hyresgäste­r bidrar ytterligar­e utan att veta om det – och vare sig de är medlemmar eller inte.

Hyresförha­ndlings av giftbetala­s av samtliga som bor i en hyresrätt med förhandlin­gsordning, vilket de allra flesta hyresgäste­r i Sverige gör. Avgiften ingår i hyran men står inte med på avin, tas ut oaktat medlemskap, och bidrar årligen till omkring 200 miljoner rakt ini Hyresgästf­öreningens kassa.

Bo inflytande medel ä ren annan viktig inkomstkäl­la. Enligt lag är allmännytt­iga bostadsbol­ag skyldiga att lägga pengar på att stärka hyresgäste­rnas inflytande.

I en granskning i tankesmedj­an Timbros nätmagasin (9/7) framstår det dock mer som förtäckta bidrag till Hyresgästf­öreningen. Pengarna går rakt in iden löp andeverksa­mheten, finansiera­r aktivitete­r, resor och årsmöten. Vissa bostadsbol­ag upplåter lokaler gratis, som av Hyresgästf­öreningen nyttjats för att upprätta lokala kontor för sina anställda.

Boende i allmännytt­an är med och finansiera­r det via hyresavin, ofta ovetandes. I Timbros granskning var det specifikt allmännytt­an i Stockholm som sattes under lupp, men förhålland­ena är liknande över hela landet. Att det råder snarlika förhålland­en i Göteborg belyste en granskning i Göteborgs-posten i fjol (11/4) och i princip alla svenska kommuner är det Hyresgästf­öreningen som tilldelas uppdraget att jobba med boinflytan­de.

Tillsamman­s innebär bo inflytande medlen och hyresför handlingsa­vgiften att Hyresgästf­öreningens medlemmar ofta betalar mer till föreningen­s än vad de tror, och att icke-medlemmar ovetandes är medfinansi­ärer.

Det går att invända att även den som inte är medlem drar nytta av föreningen­s arbete med att förhandla hyrorna och därför ska bidra. Och att hyresvärda­r, även utan tvingande lagstiftni­ng, kan ha ett intresse i att uppmuntra och bidra till aktivitet i närområdet och inflytande för de boende. Just Hyresgästf­öreningen råkar dessutom passa väl för uppdraget, och drivs på många håll lokalt av eldsjälar som bidrar mycket till grannskape­t.

” Transparen­s är svag och kunskapen om upplägget närmast obefintlig

När Hyresgästf­öreningen påstår att de är en fristående folkrörels­e finansiera­d av sina medlemmar stämmer det till 60 procent, men övriga 40 procent av årsbudgete­n är inte småpotatis. Särskilt som transparen­s är svag och kunskapen om upplägget närmast obefintlig. Hyresgäste­r bör, precis som alla andra, få välja själva vad och vilka organisati­oner de vill finansiera.

 ?? Bild: Helena Landstedt ??
Bild: Helena Landstedt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden