Hallands Nyheter

Arrangören om turbulense­n: ”Vi står helt maktlösa i det här”

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 53 32 Ludwig Billengren

Falkenberg: Ica Skrea strand tvingades stänga tidigare efter turbulenta scener på parkeringe­n. Något som hade kunnat undvikas vid ett kontroller­at evenemang, tror Wheels & Wings-arrangören Veronica Karlberg.

Trots uppmaninga­r om att folk ska stanna hemma pågick den spontana cruisingen i både Falkenberg och Varberg under helgen. Men Wheels & Wings-arrangörer­na hade inte kunnat göra mer.

– Varje människa har sitt ansvar och sin vilja. Vi kan inte förhindra folk att komma. Vi kan egentligen inte göra någonting och har inte rättighete­r till något annat än att vädja. Vi står helt maktlösa i det här, säger Veronica Karlberg.

Under fredagskvä­llen samlades ett 70-tal bilar och hundratals människor på parkeringe­n utanför Ica Skrea strand. Där urartade scenerna till den höga grad att

Ica-butiken tvingades stänga tidigare än vanligt då de kände att de inte kunde garantera personalen­s säkerhet. Veronica Karlberg tror att det hade kunnat undvikas.

– En sådan sak hade förhoppnin­gsvis inte behövt ske om vi hade arrangerat det. Vi har varit i Falkenberg sedan 2013 och det har inte varit något problem framför Ica-butiken något annat år. Det är klart att det blir stor skillnad när vi arrangerar det. Det finns en fast runda att åka och vi ordnar upp med fasta stopp. Det är hundra cruisingvä­rdar, som kan hjälpa till och hålla ordning, som står på plats längs hela slingan, säger hon.

Enligt Ica-handlaren var det mestadels berusade ungdomar som misskötte sig utanför butiken. De ska ha hoppat på bilar, kastat glas samt gått in i butiken och betett sig hotfullt mot personalen. Veronica Karlberg vet med sig att äv en andra kommuner har haft liknande problem.

– Jag vet inte vad det varit för bilar och hur gamla personerna var vid Ica-parkeringe­n, där det blev som störst turbulens. Men jag vet att det har varit problem i många städer med ungdomar. Det kanske är de som inte riktigt lärt sig än, säger hon och fortsätter:

– Det är tråkigt att folk inte kan bete sig utan att det finns vuxna människor runtomkrin­g som talar om hur man ska bete sig.

Rent arrangörsm­ässigt, kan ni titta tillbaka på det här året och se vad ni kan göra för att undvika sådana här scener?

– Får vi arrangera det nästa år kommer vi givetvis att göra det. Då ser jag inte något annat än att vi kommer att arbeta precis som de andra åren, då det mesta ändå fungerat helt okej även om vi också kan göra förbättrin­gar.

 ?? Bild: Magnus Johansson ??
Bild: Magnus Johansson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden