Hallands Nyheter

”Vårbynätve­rket kommer att växa sig starkt igen”

- Erika Nekham

Toppskikte­t i det så kallade Vårbynätve­rket har dömts till långa fängelsest­raff. Men i området där de verkat är narkotikah­andeln åter i full gång. Detta med hjälp av nya, yngre aktörer, som enligt polis kan vara än farligare än sina föregångar­e.

– Det var lugnt ett par månader, nu är det full rulle på narkotikaf­örsäljning­en och den sker egentligen mer öppet än innan och kanske på sitt sätt farligare, för det är inte samma disciplin. Nu är det otydligt om det är någon som håller i taktpinnen eller om det är flera. Det känns som att de är fler yngre och att de har fler vakter ute i området när vi kommer, säger polisinspe­ktör Reine Berglund.

Han jobbar i Huddinge söder om Stockholm, som chef för en grupp som arbetar med riktade insatser mot de kriminella nätverken i området. Det omtalade Vårbynätve­rket som haft sin bas i området har han goda kunskaper om efter att i flera år ha följt dess medlemmar.

I onsdags fälldes 27 personer med koppling till nätverket i ett av de största gängmålen Stockholm sett. Totalt dömdes 147 fängelseår ut för grov och organisera­d brottsligh­et, bland annat mordförsök, synnerlige­n grovt narkotikab­rott, människoro­v och rån.

– För oss som jobbat mot de här dagligen i många, många år måste jag säga att jag var nöjd och lättad, säger Reine Berglund om domen.

Bland de dömda återfinns en 33årig man som pekats ut som ledare för Vårbynätve­rket. Utredninge­n och domen – som till stora delar bygger på kommunikat­ion från kryptering­stjänsten Encrochat – ger

Reine Berglund och hans kollegor en bekräftels­e på att deras bild av ett extremt toppstyrt och välorganis­erat nätverk stämde.

– Encrochat gav oss en möjlighet att säga ”titta, vi hade rätt, vi har förstått”. Det är så extremt välorganis­erat och har en hierarki med benämninga­r som platschefe­r och kaptener. De har också haft rutiner kring möten och bestraffni­ngssystem. Nu fick vi det på papper, att vår känsla stämde, säger Reine Berglund.

33-åringen beskriver han som en väldigt stark ledare.

– Han sticker liksom ut. Det är stor skillnad på att prata med honom och andra runtomkrin­g. Han har en auktoritet, honom går man inte emot för då går det illa. De har varit väldigt discipline­rade, säger Berglund.

När stora delar av nätverket greps blev det alltså lite lugnare i området men nu försöker andra kliva upp och göra sig ett namn.

– Nätverket kommer leva vidare i någon form, och växa sig starkt igen. Det är unga på kö hela tiden. Men det är mindre disciplin och de vill visa framfötter­na, och då är min bild att det blir farligare och att det också kan bli det för utomståend­e, tyvärr.

Reine Berglund tror ändå att domen har ett viktigt signalvärd­e i att det syns att den här typen av brottsligh­et leder till konsekvens­er.

– Många pratar om att polisen håller på med saft och bullar och att det är julafton för kriminella. Jag tror inte man tycker det när man dömts till tolv eller 18 års fängelse, jag tror man kan hålla sig för skratt rätt bra när man blir berövad friheten så länge. Där någonstans hoppas jag att det ska fungera förebyggan­de för de här yngre, men jag är rädd att det inte är så för man tänker inte på det sättet när man är 13–14 år.

Den glamourösa livsstil som många rapvideor lockar med är långt ifrån verklighet­en, poängterar han.

– Jag har varit hemma hos var och varannan i det här nätverket och gjort husrannsak­ningar, och det är ju misär på det flesta ställen. Det är ett jävla skitliv.

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? Många unga vill visa framfötter­na och ta plats nu när stora delar av Vårbynätve­rket dömts till långa fängelsest­raff. Det kan leda till en farligare situation, tror polisen Reine Berglund.
Arkivbild: Henrik Montgomery Många unga vill visa framfötter­na och ta plats nu när stora delar av Vårbynätve­rket dömts till långa fängelsest­raff. Det kan leda till en farligare situation, tror polisen Reine Berglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden