Hallands Nyheter

Ny metod hittar gifter på havsbotten

- Hanna Schück

En helt ny metod för att mäta förorening­ar av farliga metaller under vattnet har utvecklats på Mittuniver­sitetet i Sundsvall. Just nu testas mätningarn­a i Timrå där forskarna hoppas på att slippa illaluktan­de prover, rapportera­r SVT Nyheter Västernorr­land.

Förorening­ar under vattenytan är ett stort problem utanför många industrier. Men utsläppen är svåra att åtgärda och det är viktigt att hålla koll på de gifter som finns i de så kallade fiberbanka­rna.

Tidigare har det krävts omfattande provtagnin­g och hantering av illaluktan­de, förorenat sediment för att få veta vad som finns på bottnarna. Nu har forskarna utvecklat en ny teknik för att enkelt kunna scanna av stora områden och söka efter ämnen som bly, kvicksilve­r, kadmium och arsenik under vattenytan.

Mätinstrum­entet hissas ned mot bottensedi­menten, och på en dator kan forskarna direkt se staplar som indikerar olika ämnen.

Utanför skogskonce­rnen SCA:S pappersmas­safabrik vid Östrand i Timrå innehåller bottnen olika miljögifte­r, till exempel bly, som mätningen visar.

– Det är viktigt att ha den här informatio­nen för att kunna fatta beslut om gifterna sprider sig så mycket att en fiberbank helt enkelt behöver tas upp, säger Börje Norlin, forskare på Mittuniver­sitetet som leder forsknings­projektet som ska förbättra mätmetoder­na, till SVT.

 ?? Arkivbild: Mats Andersson ?? En ny metod för att mäta förorening­ar av farliga metaller under vatten har tagits fram av Mittuniver­sitetet i Sundsvall.
Arkivbild: Mats Andersson En ny metod för att mäta förorening­ar av farliga metaller under vatten har tagits fram av Mittuniver­sitetet i Sundsvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden