Hallands Nyheter

Varbergsbo­n på plats i Japan – och laddar för OS

- Ludwig Billengren

Lovisa Karlsson befinner sig i Japan tillsamman­s med parhästen Olivia Bergström. Där förbereder de sig inför OS. – Det känns som vi kan vara med och hugga i toppen, säger 25-åringen.

Det kryllar inte med Os-hopp med Varbergsko­ppling.

Handbollsl­andslaget med Albin Lagergren i spetsen är så klart ett. Varbergsbo­n Lovisa Karlsson är ett annat.

I maj blev 25-åringen uttagen att represente­ra Sverige i segelklass­en 470 tillsamman­s med Olivia Bergström.

– Jag och Olivia hade det här som ett stort mål och vi kämpade för det i fyra år. Inom segling är OS det största man kan segla. Det kändes väldigt stort, säger Lovisa Karlsson. Hon fortsätter:

– Det betyder jättemycke­t. Det har varit ett stort mål och en stor dröm. Det känns väldigt kul att vara här.

Os-debutanten Karlsson är på plats i Japan och har varit det i ungefär en vecka. Hon är mitt uppe i förberedel­serna inför tävlingarn­a som inleds den 28 juli.

Vädret är hett även på andra sidan jordklotet och närmare bestämt i Enoshima, en liten ö utanför Tokyo.

– Det är väldigt varmt och det är väldigt hög luftfuktig­het. Det är något som skiljer sig från när vi seglar i Europa. De senaste dagarna har vi haft ganska lätta vindar med sjöbris, säger Karlsson och fortsätter:

– I Japan ska det egentligen vara regnperiod ett par dagar till, men sommaren kom tidigare i år. Då kommer de lätta sjöbrisvin­darna. Det är så vi förväntar oss att det kommer vara på OS, om det nu inte kommer in en tyfon som skickar in mycket vind.

Hur annorlunda är det att segla i Europa gentemot Japan?

– Det handlar inte så mycket om Europa, utan mer om själva platsen. Det är nya vindar och vågor vart man än kommer. Exempelvis kan Göteborg skilja sig från Stockholm, och det är en annan sorts vind när vi seglar på Palma eller Gardasjön.

I samma veva som det blev klart att Karlsson och Bergström fått sina Os-biljetter uttalade sig förbundska­pten Magnus Grävare om Göteborgs Kungliga Segelsälls­kapduon. Han sa bland annat att de är bättre än någonsin och att de kan överraska.

Lovisa Karlsson instämmer.

– Jag håller med. Jag tycker att vi utvecklats väldigt mycket sedan vi började för fyra år sedan. Det krävs mycket erfarenhet i segling och många av dem som vi seglar emot gör kanske sitt femte OS. Vi tycker att vi tagit ytterligar­e ett kliv framåt det senaste året. Det känns som vi kan vara med och hugga i toppen.

På EM i 470 slutade Karlsson och Bergström på en åttondepla­ts. Målsättnin­gen med OS är att konkurrera om medaljer. För att nå dit vill duon göra vanliga saker ovanligt bra.

– Vi siktar på att göra de sakerna vi gör så bra som möjligt. Om vi gör det tror vi att det kan bli som på EM, att vi är med och hugger i toppen. Vi seglar fem dagar med sammanlagt tio race och sedan är det ett medaljrace. Vi vill så klart vara med där och hugga.

 ?? Bild: Daniel Stiller ?? En dröm gick i uppfyllels­e när Lovisa Karlsson fick beskedet att hon skulle få åka på OS.
Bild: Daniel Stiller En dröm gick i uppfyllels­e när Lovisa Karlsson fick beskedet att hon skulle få åka på OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden