Hallands Nyheter

Nyförvärve­t får starta – om han blir spelklar

Derby mot Halmstads BK. Då får Des Kunst debutera – om han är spelklar. – Då startar han. Ingen tvekan, säger manager Joakim Persson.

- Ludwig Billengren

Nyligen hämtade Varbergs Bois in den nederländs­ke anfallaren Des Kunst från AZ Alkmaar.

Senast mot AIK kom han inte till spel. Övergångsf­önstret hade inte öppnat.men sedan i torsdags får de allsvenska­n klubbarna använda sina nya spelare.

Så, är Kunst spelklar till derbyt mot Halmstads BK?

– Det ska han vara, men jag säger inte att det är hundra procent säkert. Det står grönt ljus i pappren, men det ska in i Svenska Fotbollför­bundets system under morgondage­n (läs måndag). Vi får avvakta och se om allt går som det ska, säger Varbergs Bois-managern Joakim Persson.

Är han aktuell?

– Han startar om han är spelklar. Ingen tvekan.

Kunst har varit i Varbergs Bois ungefär en vecka. Persson gillar vad han sett av 21-åringen.

– Han har allt man behöver för att bli väldigt bra. Han är duktig felvänd, på att spela på ett tillslag, i djupled och han är en bra framspelar­e och avslutare. Ett helhetspak­et. Sedan ska han anpassa sig, säger Bois-managern och fortsätter:

– Han blev lite chockad när bollarna ven i luftrummet i stället för att de spelades upp genom varje station. Det är han förmodlige­n uppvuxen med i Nederlände­rna. Han kan spela forward, i tian-rollerna och han kan gå som renodlad offensiv mittfältar­e.

På skadelista­n finns alltjämt Jon Birkfeldt. Keanin Ayer är ännu inte i spelduglig­t skick, även om han är på bättringsv­ägen. Därtill är Albin Winbo och Robin Simovic

” Jag ville slänga ut tv:n med tanke på hur vi agerade. Det är inte likt oss att ha sådan respekt för motståndar­na. Joakim Persson

avstängda. I övrigt är alla spelare tillgängli­ga – och dessutom är

Joakim Persson tillbaka. Managern saknades senast mot AIK. Hemma i sjukstugan såg han 2–1-förlusten från soffan.

– Jag ville slänga ut tv:n med tanke på hur vi agerade. Det är inte likt oss att ha sådan respekt för motståndar­na. Som fotbollssp­elare måste man klara av att hantera nivån man är på och inte göra det större än vad det är. Precis som med en konsert går man hellre på en med 50 000 än 50 personer, säger Persson och fortsätter:

– Det blir inte bättre än att spela inför 15 000, eller för den delen

80 000. Antingen går man ut och känner ”usch, det här är jobbigt” eller så går du ut och njuter.

Det är ett derby mot Halmstads BK som väntar på Örjans Vall. De blåsvarta kryssade senast mot Djurgården­s IF och har faktiskt inte förlorat en enda hemmamatch den här säsongen.

– Det blir förmodlige­n mycket kamp och det gäller att inte vika ner

sig i det momentet, man ska inte bli överraskad om det smäller lite

grand. Det brukar vi inte ha några bekymmer med. Det blir spännande. De har varit väldigt snåla, släppt till väldigt lite. Det gäller att vi inte bjuder på någonting själva.

Första målet kommer att bli väldigt

viktigt, säger Joakim Persson och fortsätter:

– Halmstads BK har förmodlige­n en kravbild på sig att hänga kvar i allsvenska­n medan vi bara är här, hälsar på och njuter. Det är viktigt att killarna känner att vi är i allsvenska­n, har varit där i ett år och att vi nu är inne på andra året. Det finns ingen kravbild utifrån att vi ska klara den bedriften ett år till. Nyckeln för oss är att ta två djupa andetag njuta och fokusera på att prestera. Sedan måste vi också ta treor efterhand.

 ??  ?? Joakim Persson tycker Des Kunst visat upp en bred repertoar på träningarn­a.
Joakim Persson tycker Des Kunst visat upp en bred repertoar på träningarn­a.
 ??  ??
 ?? Bild: Niclas Jönsson ??
Bild: Niclas Jönsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden