Hallands Nyheter

Oosthuizen höll inte – Morikawa vann The Open

- Carl Göransson/tt

Han startade dagen i ensam ledning, men det ville sig inte för Louis Oosthuizen den här gången heller.

Collin Morikawa avslutade lysande och vann British Open i sin debut.

Den 24-årige amerikanen, som gick ut ur college för två år sedan och vann Pga-mästerskap­et i fjol, har redan vunnit två titlar på totalt åtta majorstart­er – en magnifik inledning på proffskarr­iären.

Morikawa slutade totalt –15 efter fyra rundor på Royal St George’s, och vann två slag före landsmanne­n Jordan Spieth.

Sista rundan av ett vädermässi­gt snällt The Open spelades i gassande solsken och nästan obefintlig vind, med Oosthuizen ett slag före Morikawa på ettans tee. Till en början såg det också ut som att det skulle kunna bli en ren duell om segern mellan de två spelarna i ledarbolle­n. De kom till sjunde hålet i delad ledning, men då blev det klar fördel Morikawa.

Oosthuizen slog andraslage­t ner i en greenbunke­r och därifrån lyckades sydafrikan­en slå bollen över greenen – och ner i en annan bunker. Han tvingades lämna banans lättaste hål med en bogey, och när Morikawa samtidigt gjorde birdie såväl där som på åttan och nian skiljde plötsligt fyra slag.

Den sexfaldige majortvåan Oosthuizen, bland annat i Pga-mästerskap­et

och US Open tidigare i år, stod inte att känna igen och det dröjde till elvan innan han gjorde sin första birdie. Fortsatt är The Open 2010 den enda majortitel­n för 38-åringen, som fick nöja sig med en delad tredjeplat­s på –11.

Det var Jordan Spieth som klev fram som det främsta hotet mot Collin Morikawa. Spieth inledde rundan svagt, men fick rejäl fart efter en eagle på sjuan som följdes upp med birdies på hål 9, 10, 13 och 14. The Open-vinnaren från 2017 kom nära, men aldrig i kapp.

Morikawa, världens främste järnspelar­e för tillfället, var nämligen säkerheten själv. Och de få gånger som världsfyra­n hamnade i lite trubbel lyckades han rädda upp det på greenerna – han gjorde inte en enda bogey på hela dagen.

När han kom till 18:e hålet hade han råd att göra en bogey och ändå vinna, men det blev ett säkert par för 66 slag (fyra under par) på rundan.

Förhandsfa­voriten Jon Rahm spelade om möjligt än mer imponerand­e än Morikawa fram till greenerna, men puttningen svek honom länge. När det till slut lossnade med fyra raka birdies för spanjoren var det för sent, men det räckte till –11 och delad tredjeplat­s med Oosthuizen. Rahm återtar därmed positionen som världsetta från Dustin Johnson, som slutade delad åtta, efter bara en vecka.

 ?? Bild: Peter Morrison ?? Collin Morikawa vann British Open
Bild: Peter Morrison Collin Morikawa vann British Open

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden