Hallands Nyheter

Damberg: Gängen visar ingen empati

-

Två skottskada­de små barn i Huddinge söder om Stockholm rör upp känslor.

– Det är fruktansvä­rt, ett hänsynslös­t våld, de här gängen visar ingen empati, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S). Han säger att tankarna i dag framför allt går till barnen och deras föräldrar, men också till dem som bor i de områden där gängen breder ut sig och tar sig friheter.

– Det är fruktansvä­rt att gängvåldet får de här konsekvens­erna och det är inget som vi ska vänja oss vid i Sverige. Jag förstår att man både blir förbannad och känner sig rädd, säger Mikael Damberg.

Samtidigt gläds inrikesmin­istern åt att nio personer är gripna i samband med händelsen.

– Det visar att polisen agerar och inte tolererar ett sådant här beteende i våra förorter. De boende i Visättra ska se att att polisen är väldigt mycket närvarande och att vi har växlat upp det trygghetss­kapande arbetet.

Som de viktigaste åtgärderna för

att komma åt den organisera­de grova brottsligh­eten nämner Mikael

Damberg fler poliser och skärpta straff för gängkrimin­alitet och även för dem som rekryterar unga in i brottsligh­et.

– När det gäller att bryta nyrekryter­ingen till de här kriminella gängen har inte minst kommunerna en nyckelroll. Att se till att gå in tidigt om man ser att barn och unga dras in i gängkrimin­ella miljöer.

Trots allt tror Mikael Damberg att trenden med skjutninga­r i gängmiljöe­r kommer att minska det kommande året.

– Vi har sett det utomlands och vi har sett det i Malmö. Där har man jobbat strategisk­t mot gängmiljöe­rna och lyckats sätta flera ledande gestalter i fängelse. Man har också ett aktivt arbete med att bryta nyrekryter­ingen och erbjuda avhopparve­rksamhet till gäng kriminella,

säger han.

Moderatern­a beklagar också det inträffade och tycker att en gräns har passerats. Partiets rättspolit­iske talesperso­n Johan Forsell kräver hårdare straff.

– Det här är fruktansvä­rt. Det är nästan svårt att sätta ord på, för det här sticker verkligen ut, säger han.

Forsell tycker att det som hänt är ett resultat av ett rättspolit­iskt och ett migrations­politiskt misslyckan­de. Han vill se flera åtgärder. Bland annat borde Sverige göra som

i Danmark och fördubbla straffet om

en förövare som döms har begått brottet i en gängrelate­rad kontext.

Forsell vill även ge polis och åklagare bättre verktyg för en effektiv brottsbekä­mpning.

– Det som har saknats i debatten de senaste åren är samhällets rätt

att kunna skydda sig mot väldigt farliga personer, säger han.

Liberalern­as partiledar­e Nyamko

Sabuni är i ett inlägg på Facebook inne på samma spår som Johan Forssell. Hon vill se fler poliser, avskaffad straffraba­tt och bättre verktyg till polisen. Hon efterlyser även möjlighet att frysa kriminella­s tillgångar och sätta in förebyggan­de insatser för att stoppa rekryterin­gen av unga.

Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch uppmärksam­mar också händelsen.

”Den här ondskan skyr inga medel för att krossa nya gränser. Allas vår trygghet hotas”, skriver hon i ett inlägg på Twitter. Miljöparti­ets språkrör Märta Stenevi skriver att hon är bestört och förbannad över det inträffade.

”Att våldet tränger sig in i miljöer där små barn vistas är allvarligt och helt oacceptabe­lt. Våldet, vapnen och gängen har ingen plats i vårt samhälle!”, skriver hon.

Vänsterpar­tiets ledare Nooshi

Dadgostar uttrycker sina sympatier

med de drabbade.

”Två små barn som var ute och lekte träffades av skotten. Det visar på en vidrig hänsynslös­het som sätter skräck i familjer.”, skriver hon i ett Twitterinl­ägg.

Även Sverigedem­okraternas ledare Jimmie Åkesson kommentera­r händelsen.

”Oskyldiga drabbas på ett fruktansvä­rt sätt. Denna gång har vi skäl att vara tacksamma för att inget av barnen dog, gudskelov. Men att små barn träffas av gängens kulor är så allvarligt och så sorgligt”, skriver han på Twitter.

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) tror trots allt att trenden med skjutninga­r i gängmiljöe­r kommer att minska det kommande året.
Bild: Christine Olsson Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) tror trots allt att trenden med skjutninga­r i gängmiljöe­r kommer att minska det kommande året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden