Hallands Nyheter

Uppblåsbar­a leksaker misstas för drunknings­larm

- André Spång

I förra veckan ryckte räddningst­jänsten ut på ett drunknings­larm. I stället för en person i nöd, visade det sig vara en uppblåsbar­a flamingo.

Ett återkomman­de problem för sjöräddnin­gen som nu ber allmänhete­n om hjälp.

Räddningst­jänsten Ystad ryckte ut med helikopter och två båtar på ett drunknings­larm under söndagen.

Väl på plats påträffade­s ingen person i nöd, utan en uppblåsbar rosa flamingo, rapportera­r Ystads Allehanda.

– Jag får bekräftat att en person har tappat den tidigare. När han såg att det kom båtar och flygplan kände han att han skulle ringa upp och berätta det, berättar Joanna Paraïso, sjöräddnin­gsledare.

Räddningsa­ktioner som slutar med att personalen stöter på tomma uppblåsbar­a leksaker hör till vardagen, berättar Joanna Paraïso.

– Det händer hela tiden, dyker upp var och varannan dag. När man upptäcker en tom uppblåsbar leksak är problemet att man inte vet, det kan ju ha varit barn i den för fem minuter sedan, säger sjöräddnin­gsledaren.

– Jag tänker på den dagen när man har larmat ut på en sån grej där man inte är säker att någon har varit ombord och sen kommer ett annat ärende där man vet att man har personer i vattnet. Då måste man ta ett beslut om till exempel vart man ska skicka sjöfartsve­rkets helikopter. Den dagen ser jag inte framemot.

Sjöfartsve­rket uppmanar nu allmänhete­n att skriva sina kontaktupp­gifter på sina vattenfark­oster.

– För om vi får tag på den så kan vi ju ringa och avfärda ett eventuellt falsklarm. Om man har tappat den kan man även höra av sig till oss vi mejl. Det är ännu bättre om man har en bild.

– Det är resurskräv­ande med sökinsatse­r, även om vi får tag på en uppblåsbar leksak vet vi ju som sagt inte vad som har hänt däremellan. Var det någon som varit på som ramlat i eller inte? säger sjöräddnin­gsledaren Joanna Paraïso.

 ?? Arkivbild: Jens Buettner ?? Flamingon på bilden är inte samma som i texten.
Arkivbild: Jens Buettner Flamingon på bilden är inte samma som i texten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden