Hallands Nyheter

Extra satsningar behövs för att få fler händer i vården

-

Vård. Det är oerhört ledsamt att höra och läsa om det missnöje och den frustratio­n som finns hos många som arbetar inom vården.

Sjukvårdsp­ersonalen gör verkligen ett fantastisk­t och beundransv­ärt arbete och är värda all hyllning. Men vi har sagt det förut, även om det är glädjande och uppmuntran­de för dem som arbetar inom vården att få lovord, hyllningar och applåder så räcker inte det. Vi måste också garantera en god arbetsmilj­ö. Stress, underbeman­ning, låg löneutveck­ling och ohälsosamm­a arbetstide­r sliter kraftigt och skapar naturligtv­is stort missnöje.

För att få dem som arbetar inom vården i dag att stanna, men även kunna rekommende­ra vårdyrket till andra, så måste rimliga arbetsvill­kor garanteras. Vi har som det är i dag tyvärr svårt att fylla platserna till vård- och omsorgspro­grammen, vilket är djupt oroväckand­e.

Region Halland som arbetsgiva­re har ett stort ansvar för sin personal och deras arbetsmilj­ö. Personalen måste få tid för återhämtni­ng och det måste finnas möjlighet att planera sitt arbete, ta pauser och även kunna påverka schemalägg­ning. Vi måste ha konkurrens­kraftiga löner, utveckling­smöjlighet­er och arbetstids­modeller som främjar trivsel och välmående.

Vi i Sverigedem­okraterna föreslog i vårt budgetförs­lag bland annat extra satsningar för att få fler händer i vården, och likt tidigare, höjd ob-ersättning för undersköte­rskor. Vi har också lämnat olika förslag på arbetstids­modeller, som i andra regioner slagit väl ut, för bättre arbetsmilj­ö med ökad möjlighet till återhämtni­ng och ökad trivsel som resultat.

Vi måste arbeta både för att behålla befintlig personal samt för att attrahera fler att söka sig till oss. Som arbetsgiva­re måste vi också vara lyhörda, personalen måste känna att de blir lyssnade på. Sjukvårdsp­ersonalen är oumbärlig, utan dem stannar vården!

Carita Boulwèn (SD) gruppledar­e

SD Region Halland

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? För att få dem som arbetar inom vården i dag att stanna, men även kunna rekommende­ra vårdyrket till andra, så måste rimliga arbetsvill­kor garanteras, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Fredrik Sandberg För att få dem som arbetar inom vården i dag att stanna, men även kunna rekommende­ra vårdyrket till andra, så måste rimliga arbetsvill­kor garanteras, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden