Hallands Nyheter

Maktkamp i Libyen tio år efter diktatorns död

- Bild: Utrikespol­itiska institutet Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Tio år efter att Libyens diktator Muammar Gaddafi dödades fortsätter kampen om makten. – Det är fortfarand­e kaos, säger Lucia Ardovini vid Utrikespol­itiska institutet till GP.

Den mångårige och allt mer excentrisk­e diktatorn föll för den folkliga vrede som spreds i regionen under namnet Arabiska våren med krav på rättvisa och demokrati. I upproret och inbördeskr­iget fick en västallian­s i uppdrag av FN:S säkerhetsr­åd att skydda civila från luften. Sverige bidrog med spaningsfl­yg.

Men ett årtionde senare präglas Libyen av söndring, laglöshet och öppna sår efter ett blodigt inbördeskr­ig om makt och olja.

– Gadaffi satt vid makten i 42 år. Det är en otroligt lång tid. Det var ett totalitärt styre. Många av de problemen kom till uttryck 2011 och delar fortfarand­e det libyska samhället. Regionala skillnader, motsättnin­gar och social och ekonomisk ojämlikhet är kvar efter vad som i praktiken har varit ett tioårigt inbördeskr­ig, säger Lucia Ardovini.

De främsta rivalerna är en av FN erkänd regim kring huvudstade­n Tripoli i väster och en i öster med krigsherre­n Khalifa Haftar som stark man. De olika sidorna har hjälp av Turkiet respektive Ryssland. Båda har haft, enligt flera bedömare, militära rådgivare och legosoldat­er på plats. Men långt fler länder, som Frankrike och Italien, har intressen i landet som att bekämpa islamistis­k extremism och flyktingst­römmar.

– Det finns både inhemska och internatio­nella aktörer inblandade. Jag har svårt att se ett slut på konflikten om inte de externa krafterna drar sig tillbaka och sätter det

Lucia Ardovini, expert på Mellanöste­rn och Nordafrika vid Utrikespol­itiska institutet. libyska folkets intresse framför sina egna. De har tagit en tydlig ställning för olika parter och har ett ansvar, säger Lucia Ardovini.

En vapenvila kom förra året efter ett misslyckat försök av Khalifa Haftar att inta Tripoli. Det visade att det finns ingen militär lösning, enligt

Lucia Ardovini. Det banade väg för en Fn-stödd fredsproce­ss förra hösten. Abdulhamid Dbeibahs från den Tripoli-baserade enhetsrege­ringen tillträdde i mars som tillfällig premiärmin­ister med mandat att leda landet fram till val den 24 december.

” Jag har svårt att se ett slut på konflikten om inte de externa krafterna drar sig tillbaka och sätter det libyska folkets intresse framför sina egna.

Men det är tveksamt i vilken omfattning de kan genomföras. Representa­nthuset, som finns i den östra staden Tobruk, har varit oense om vallagar med den rivalisera­nde senaten i Tripoli. En talesman för östsidan meddelade nyligen att valet av ledamöter i representa­nthuset kommer att äga rum 30 dagar efter presidentv­alet, som fortfarand­e är planerat till den 24 december.

– Valprocess­en har hela tiden var äventyrad, säger Lucia Ardovini. Ett skäl är att om man tittar på de senaste opinionsmä­tningarna ser det ut som att det kan gå bra för Khalifa Haftar. Det är en utgång som inte är önskvärd för många människor. Problemet är att libyerna själva inte tror på valprocess­en. De känner sig inte represente­rade och det finns så mycket ilska mot den politiska eliten. Jag tror att valdeltaga­ndet kommer att bli en stor fråga. Det största hindret är att många ser inte valet som en utväg ur krisen.

Tvisterna blottar vilka klyftor som måste överbrygga­s för att landet ska kunna enas och få en fredlig utveckling. Dessutom spekuleras det i vem som skulle kunna klara detta. Ett namn som nämns, realistisk­t eller inte, är Saadi Gaddafi,

Lucia Ardovini

son till Muammar Gaddafi.

Under orolighete­rna 2011 flydde han till Niger men utlämnades till Libyen 2014 och har suttit fängslad i Tripoli anklagad för brott mot demonstran­ter och för att ha dödat en fotbollstr­änare. Han friades dock för detta och har släpps ur häktet för att, enligt medieuppgi­fter, flyga till Istanbul. Lucia Ardovini:

– Personlige­n tror jag inte han har en chans. Det är så mycket historia förknippad med honom och många gick ut för att få bort Gadaffi. Men efter tio år av inbördeskr­ig finns det säkert de som ser tillbaka med nostalgi på hur det var och jämför med den instabilit­et som råder idag. Jag skulle inte heller bli förvånad om valen skjuts upp.

 ?? Bild: Yousef Murad ?? Protester utanför FN:S kontor i Tripoli. Det skedde efter att minst sex migranter ska ha skjutits ihjäl av vakter vid ett överfullt läger. I en våg av arresterin­gar av hjälpsökan­de kommer rapporter om fysiska, psykiska och sexuella övergrepp. i Krigets och kaosets Libyen är migrantern­a en särskilt utsatt grupp.
Bild: Yousef Murad Protester utanför FN:S kontor i Tripoli. Det skedde efter att minst sex migranter ska ha skjutits ihjäl av vakter vid ett överfullt läger. I en våg av arresterin­gar av hjälpsökan­de kommer rapporter om fysiska, psykiska och sexuella övergrepp. i Krigets och kaosets Libyen är migrantern­a en särskilt utsatt grupp.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden