Hallands Nyheter

Autismdiag­nosen räddade mitt liv

När kulturjour­nalisten Clara Törnvall fick diagnosen autism vid 42 års ålder förstod hon sig själv för kanske första gången. I boken ”Autisterna” ser hon med nya ögon på kulturhist­orien – och lyfter fram den hittills osynliggjo­rda autistiska kvinnan.

- Elin Swedenmark/tt

Inför att Clara Törnvall nyligen skulle till en intervju gick hon plötsligt vilse i kvarter där hon varit otaliga gånger. Allt hon brukade känna till blev främmande – världen skevade och tycktes få en ny skepnad. Det är en känsla hon är van vid, ett slags hisnande och kreativ varseblivn­ing som påminner om ett barns.

– Men det skapar samtidigt osäkerhet och rädsla, för världen ter sig farlig, främmande och väldigt oförutsägb­ar, säger hon på ett kafé i Stockholm.

Clara Törnvall har haft ångest i större delen av sitt liv, och har konstant försökt förstå varför. Hon har provat terapeuter, antidepres­siv medicin, och har läst massor av böcker utan att känna igen sig. Men allt fick sin förklaring när hon vid 42 års ålder fick diagnosen autism utan intellektu­ell funktionsn­edsättning, det som förut kallades Aspergers syndrom.

Listan i början av boken är lång: Clara Törnvall slår fast att hon inte kan tolka undertexte­r, att hon undviker ögonkontak­t och upplever att andra inte förstår vad hon menar. Hon är ljud- och ljuskänsli­g, har svårt med praktiska rutiner som att städa och laga mat men är i stället språkligt intelligen­t.

– Jag har alltid känt att vissa saker är svåra men jag har inte förstått att de har med varandra att göra,

”Greta (Thunberg) är den första superkända förebilden. Att hon är så öppen och avslappnad kring sin autismdiag­nos betyder allt, och att hon också förhåller sig till fördomar. Om någon frågar ’lider du av asperger’ kan hon svara ’nej jag lider inte, men jag har det’. Hon är verkligen ett exempel på att när man hittar rätt kan styrkorna bli en enorm tillgång. Men man kan också ha det väldigt svårt innan man hittar rätt”, säger Clara Törnvall. säger hon och kallar diagnosen för en aha-upplevelse.

– Den har verkligen räddat livet på mig. För att jag för första gången har fått ett svar och äntligen förstår mig själv. Det är sådant som är grundlägga­nde för en människa.

Livet igenom har Clara Törnvall anpassat sig utifrån de sociala normerna – autismen syns inte utåt. Men orsaken till den sena diagnosen beror också på att normen för en autist är en pojke. Specialint­ressen sägs vara ett utmärkande drag för autister, men i utredninga­rna har frågorna kretsat kring tåg, teknik och bilar.

– Jag menar inte att flickor inte kan ha de intressena. Men om frågan ställs som ”lägger du ofta märke till registreri­ngsmärken på bilar” kanske en flicka svarar nej, samtidigt som hon har en enorm samling av My Little Pony-hästar.

Med hjälp av forskare som Svenny

Kopp förklarar Clara Törnvall att flickor med autism ofta är stillsamma och klarar skolarbete­t bra. De uppfattas som blyga, reserverad­e, och verkar ha vänner fast de inte riktigt har det. De blir skickliga på att imitera och iaktta, säger Clara Törnvall, som själv desperat försökte att passa in med tjejkompis­arna i barndomen. Hon var en bokmal, och lärde sig social interaktio­n i böcker och filmer.

– Pojkar har inte drillats i det där, om de har velat sitta ensamma på rummet har det inte betraktats som något udda utan då har de fått göra det, säger hon.

Clara Törnvall visar också den starka kopplingen mellan autism och kreativite­t. I en Facebookgr­upp för kvinnor och icke-binära med autism kretsade folks specialint­ressen nästan uteslutand­e kring djur och kreativite­t. Genom forskninge­n hittade Clara Törnvall också historiska kvinnor som man tror skulle ha fått diagnosen i dag, till exempel poeten Emily Dickinson, den litterära flickan Alice i Underlande­t och filosofen Simone Weil – där Clara Törnvall tyckte att autismen till och med syntes i texterna.

– Jag kände ”det står ju här, det kan inte råda någon tvekan”, säger hon.

Weils stränga syn på moral och hennes upptagenhe­t vid människans behov på att fokusera var sådant som Clara Törnvall fastnade för. Hos Weil ser hon också ett oförsonlig­t drag som är vanligt hos autistiska personer. Det kan uppfattas som arrogant, men är inte menat att vara det, understryk­er Clara Törnvall.

– Det jag försöker göra med boken är också att förklara att autistiska personer kanske inte begriper sig på den neurotypis­ka världen men den neurotypis­ka världen begriper sig heller inte på autister. Man kommunicer­ar olika så det blir ofta missförstå­nd.

Fler källor stödjer att kvinnorna hon lyfter fram kan ha varit autister. Men i intervjuer har vissa ifrågasatt

” Jag har alltid känt att vissa saker är svåra men jag har inte förstått att de har med varandra att göra.

Clara Törnvall

att Clara Törnvall resonerar kring deras tänkbara autism. Det gör henne provocerad – fördomarna är många.

– Jag skulle vilja vända på frågan: Varför skulle det vara reducerand­e att säga att det var en autistisk person?

Autism är en neurotyp, och alltså ett annat sätt att fungera på, enligt Clara Törnvall. Men i Sverige ser hon ett konsensust­änk som ibland försvårar för den som sticker ut. Hon vill både medvetande­göra och avdramatis­era diagnosen.

– En minoritet fungerar på ett annat sätt, det är inte mer än så.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden