Hallands Nyheter

Kvinna döms för mord på sin autistiske bror

- Micke Larsson/tt

Kvinnan hävdar att hennes autistiske bror ville dö. Hon ställde fram en dödlig dos tabletter, som brodern svalde. Men enligt vittnen hade mannen flera gånger sagt att han ville ”leva hela sitt liv”. Nu döms kvinnan till tolv års fängelse för mord.

Dödsfallet skedde i november i mannens bostad, i Gislaveds kommun. Den nu dömda systern och flera andra närstående var där.

Kvinnan ställde fram en mugg med tabletter till sin bror och sade ”man kan bli en ängel”, eller något liknande. Enligt henne ville brodern dö.

– Jag har hjälpt och möjliggjor­t det här för honom, sade kvinnan under rättegånge­n i tingsrätte­n, enligt P4 Jönköping.

Tingsrätte­n dömde kvinnan till fängelse i sex år för dråp. Men hon överklagad­e och ville bli friad eller, som alternativ, dömas för uppmaning till självmord. Göta hovrätt håller dock med åklagaren, och dömer kvinnan för mord.hovrätten pekar på flera vittnesmål, bland annat från den autistiske mannens läkare och personliga assistente­r.

Hans mentala förmåga bedöms ha varit som hos ett barn i tioårsålde­rn. Enligt vittnena pratade mannen ofta om att han var orolig för att dö, till exempel om husets tak föll ner. Vid sådana tillfällen sade mannen ofta att han ville ”leva hela sitt liv”.

Kvinnans påstående om att brodern ville dö framstår som en efterhands­konstrukti­on, enligt Göta hovrätt. I domen nämns också att kvinnan i polisförhö­r sagt om brodern att hon ”såg ingen framtid för honom”. Kvinnan har också sagt att hon ville undvika att brodern blev tvångsomhä­ndertagen.

Hovrätten framhåller också att brodern var skyddslös på grund av sin funktionsn­edsättning, och att han hade ett särskilt förtroende för sin syster. Dessutom fick han tablettern­a på samma sätt som han brukade få sin vanliga medicin.

Men det finns ändå förmildran­de omständigh­eter, anser Göta hovrätt. Därför får kvinnan ett fängelsest­raff som är kortare än normalstra­ffet för mord.

Kvinnans advokat, Kjell-åke Lundin, är öppen för att göra en ny överklagan.

– Det kan finnas skäl att pröva detta i Högsta domstolen, säger Kjell-åke Lundin till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden