Hallands Nyheter

Smarta beslut kan förebygga problem med klädmal

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se

Det är på våren som folk hör av sig till Anticimex om malangrepp i garderober och förråd. Skadedjurs­experten Håkan Rystrand har även hittat härdar med klädmal i sängar, under mattor och bakom gamla tavlor. Här är hans bästa råd om hur du blir av med ohyran.

Förr i tiden var malkulor något som fanns i var mans garderob och vindsförrå­d,som skydd mot klädmal och pälsmal, vars larver äter på kläder i material av animaliskt ursprung, som ull, silke, skinn och päls.

– Malkulorna finns inte kvar, eftersom de innehöll naftalen som är giftigt även för oss människor, säger Håkan Rystrand, skadedjurs­expert på Anticimex.

Skulle du hitta gamla malkulor i en låda är alltså rådet: Använd ej. Använd inte heller kläder som du vet har behandlats med malkulor, så giftigt är naftalen. I stället är det städning, tvättning och frysning som krävs för att få bukt med ett malangrepp.

Håkan Rystrand har sett många malhärdar i sitt liv. Han och hans kollegor blir oftast inkallade på vårkanten, då värmen stiger i vindsförrå­den och härdar av klädmal uppstår.

– Oftast är det fastighets­skötaren som hör av sig, när hyresgäste­r sett de små, papperslik­a fjärilarna. Fjärilen i sig gör ingen skada, de flyger runt, parar sig och lägger nya ägg. Det är larverna som äter och gör skador på gamla yllekappor och pälsar, säger han.

Det luriga med klädmalen är att fjärilarna kan ha flugit ganska långt från själva härden av ägg och larver. Därför brukar Anticimex inte göra någonting förrän hyresgäste­rna eller husägaren själv gått igenom samtliga garderober och förråd för att hitta härden.

– Även om vi kan sanera i en korridor så kommer vi ju bara åt fjärilarna, inte äggen eller larverna. Det viktigaste i ett hyreshus är att alla går igenom sina förråd, om 40 av 50 gör det så kan ju härden finnas i något av de tio orörda förråden.

Så var finns härden? Förutom ullkläder och pälsar så är klädmalens favoritsna­cks äkta mattor och stoppning av naturfiber i möbler. Håkan Rystrand har varit med om att sanera hela Hästens-sängar, som är stoppade med bland annat tagel.

Ibland finns härden inte i förrådet eller garderoben och de boende lyckas inte hitta den själva. Då kalllas skadedjurs­bekämparna in. De hänger vanligtvis upp malfällor med feromoner för att upptäcka var flest fjärilar finns – härden finns troligen i närheten.

– Jag har sett många fina äkta mattor i lägenheter där du upptäcker larver och ägg under mattan. En gång i en gammal villa hade vi svårt att hitta härden, trots att vi gick igenom allt från prydnadssa­ker till ett helt piano.

Var fanns härden?

– Den var på baksidan av en väldigt gammal tavelram som hade något naturmater­ial på baksidan, så den var inte helt lätt att hitta.

När du väl hittat härden är det faktiskt inte jättesvårt att bli av med malarna, enligt Håkan Rystrand. Städa det drabbade rummet noga. Tvätta det som går att tvätta i 60 grader, eller stoppa det i frysen. Det gäller även dammsugarp­åsen. Den ska läggas i tättslutan­de påse och frysas innan den lämnas i soprummet.

– Malarna dör rätt lätt av det mesta som de inte är vana vid. Grundlig dammsugnin­g varje dag under en period kan fungera på en matta, det är inte alls säkert att man behöver sanera med kemikalier.

Block av cederträ och olika insektsspr­ejer kan hjälpa till att hålla malar borta, men inte om angreppet redan är ett faktum. Malfällor funkar egentligen bäst för att se var flest fjärilar finns, de duger inte för att bli av med problemet.

Kan malfällor motverka sitt syfte genom att locka dit fler malar?

– Nej. Visserlige­n luktar de gott för hannarna och lockar dem till sig, men inte ända från grannens förråd.

BILD: LENNART FALK/ANTICIMEX

BILD: PRIVAT

 ?? ?? Klädmal är en liten, gulaktig fjäril. Den kan faktiskt inte äta – den saknar mun och gör ingen skada. Men en enda klädmal kan lägga upp till 1 000 ägg. När äggen kläcks kommer larverna och det är de som äter textilier.
Klädmal är en liten, gulaktig fjäril. Den kan faktiskt inte äta – den saknar mun och gör ingen skada. Men en enda klädmal kan lägga upp till 1 000 ägg. När äggen kläcks kommer larverna och det är de som äter textilier.
 ?? ??
 ?? ?? Håkan Rystrand är skadedjurs­expert på Anticimex.
Håkan Rystrand är skadedjurs­expert på Anticimex.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden