Hallands Nyheter

Trevligt om entreprenö­rens ambitioner på Vendelsö blir verklighet

VFAB: Att vara mellanhand är svårförenl­igt med vårt uppdrag.

- Gösta Bergenheim ordf. VFAB Ulla Öhman styrelsele­damot VFAB

Mot bakgrund av den diskussion som ägt rum kring Vendelsö vill vi göra några klarläggan­den.

Varbergs Fastighets AB (VFAB) är kommunens fastighets­bolag. Av de direktiv som styr bolaget framgår att huvuduppgi­fterna är att bygga hus och anläggning­ar åt kommunen och att förvalta och utveckla fastighete­r i kommunal ägo, många av dem med stort kulturhist­oriskt värde.

VFAB har ett stort antal viktiga kommunala projekt nu och framöver, som t ex ny gymnasiesk­ola, ny Håstenssko­la, utbyggnad av Trönninges­kolan, ny skola i Tångaberg, förskolor, särskilda boenden samt om-, på- och tillbyggna­d Stadshus C. Därutöver har VFAB egna projekt, som t ex fortsatt utveckling av Åkulla frilufts-anläggning, framtiden för Tullhus och Kallbadhus, nästa etapp på Stadshotel­let/asia Spa, byggnaden på hooken, Rotundan i ”Nöjes-parken” och utveckling av Campus. Fokus bör ligga

på dessa uppdrag.

Ludvigs gård på Vendelsö ägs av staten genom Naturvårds­verket (NVV). Kommunens serviceför­valtning arrenderar den men bedriver ingen verksamhet. För några år sedan drevs där ett vandrarhem med enkel standard men nu har gården stått tom i några år.

Att starta en process med VFAB på Ludvigs gård skulle innebära att vi går in som mellanhand mellan ägaren staten/nvv och en entreprenö­r som avser att bedriva krogverksa­mhet där. Vi anser att det är svårförenl­igt med det uppdrag bolaget har.

Men, vi tycker det är trevligt om entreprenö­rens ambitioner kan förverklig­as. Att starta verksamhet på en ö i en fastighet som inte har använts på flera år innebär förstås utmaningar, vilka inte bör komplicera­s av oklara ansvarsför­hållanden. De bör hellre förenklas genom att entreprenö­ren får en direkt relation till ägaren NVV. Kontakt har också förmedlats mellan parterna. Kommunens serviceför­valtning har därvid inget emot att släppa arrendet till entreprenö­ren.

Vendelsö är naturreser­vat och allemansrä­tten gäller. För den som sätter värde på naturupple­velsen, så är ön är väl värd ett besök. Om en duktig entreprenö­r dessutom kan få igång en verksamhet på Ludvigs gård skulle det absolut vara en tillgång och kommunen bör inom ramen för sitt ansvarsomr­åde hjälpa till för att förutsättn­ingarna skall vara så bra som möjligt för detta.

” De bör hellre förenklas genom att entreprenö­ren får en direkt relation till ägaren NVV.

 ?? BILD: ARKIV ?? Att starta verksamhet på en ö i en fastighet som inte har använts på flera år innebär förstås utmaningar, vilka inte bör komplicera­s av oklara ansvarsför­hållanden, skriver insändarsk­ribenterna.
BILD: ARKIV Att starta verksamhet på en ö i en fastighet som inte har använts på flera år innebär förstås utmaningar, vilka inte bör komplicera­s av oklara ansvarsför­hållanden, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden