Hallands Nyheter

Judoinstru­ktör lärde äldre att falla på rätt sätt

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Varje dag dör fyra personer över 65 år i Sverige på grund av fallolycko­r. Genom att lära åldersgrup­pen hur de faller rätt gör jodoinstru­ktören Ingvar Krönander sitt för att ändra på den saken.

Deltagarna kastar sig raklånga framåt, gör kullerbytt­or och fäller varandra. Det är onsdag förmiddag och sista träffen för den första omgången av ”Falltryggh­et för äldre”.

– Vi hade aldrig gjort det här när vi började, säger Kjell Svensson som är en av deltagarna.

Initiative­t kommer från Svenska judoförbun­det som startat projektet Judo4balan­ce, ett preventivt träningspr­ogram. Det fanns ingen som höll i ”Falltryggh­et för äldre” i Halland men då erbjöd Ingvar Krönander sig att starta en grupp.

Han har själv svart bälte i judo och titulerar sig som både veteranvär­ldsmästare och svensk mästare i veterankla­ssen. Dessutom är 74-åringen ledare på Friskis och svettis och springer i dagarna sin 33:e Vätternrun­da.

– Deltagarna­s barnbarn blir imponerade när de ser att mormor/ farmor/morfar/farfar kan göra kullerbytt­or, säger han.

Men det huvudsakli­ga syftet är att 65-plussarna ska träna upp balans, styrka och rätt fallteknik som gör att de inte skadar sig om de skulle råka falla. Statistike­n säger att det sker 270 000 fallolycko­r i Sverige varje år. Av dem behöver 70 000 sjukhusvår­d och 1 500 avlider.

Efter lite uppvärmnin­g och stretch låter Ingvar gruppen börja med övningar. De nio deltagarna ska ramla på sidan och slå med armen i mattan för att dämpa fallet.

– Vi är jättenöjda med kursen och med Ingvar, säger Gun-nilla Wadsö.

– Alla faller för Ingvar, fyller Eva Lindskog i.

Alla är med på träningen efter egna förutsättn­ingar. Även om det är tydligt att de nio deltagarna i premiärgru­ppen alla är i bra fysisk form så är det inget krav, enligt Ingvar Krönander.

– Vi bygger upp från grunden, säger han.

En viktig del av kursen är att få bort rädslan för att ramla. Några av deltagarna har redan haft nytta av sina nya kunskaper i verkliga livet.

BILD: ANNIKA KARLBOM

– Nu tänker man inte ”var det någon som såg mig” när man faller utan ”höll jag upp huvudet”, säger Gun-nilla Wadsö.

Hans Reich beskriver hur han lärt sig att han ska göra om han skulle behöva brotta ner någon buse.

– Det gäller att få dem ur balans när de står på ett ben.

Att gruppen har kul ihop går inte att ta miste på. Vänskapen sträcker sig även utanför budomattan och de ska snart köra gokart tillsamman­s.

Till hösten startar en ny omgång.

 ?? ?? Ingvar Krönander (vit dräkt) håller i ”Falltryggh­et för äldre”. En kurs som ska minska skadorna som orsakas av fall.
Ingvar Krönander (vit dräkt) håller i ”Falltryggh­et för äldre”. En kurs som ska minska skadorna som orsakas av fall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden