Hallands Nyheter

Föreläsare gav råd om hur företag kan spåra våld i hemmet

- Camilla Hentschel

Varberg: Marcus Gustavsson ägnar sitt liv åt att försöka spåra och förhindra våld i nära relationer. Hans egen farmor berättade först på sin dödsbädd att hon varit utsatt.

– Då först erkände hon att farfar inte varit snäll mot henne, berättar Marcus Gustavsson

Han arbetar som chef inom hemtjänste­n i en annan kommun än Varberg och har gjort det till en bisyssla att undervisa om hur våld i nära relationer fungerar. I slutet av förra veckan var han en av huvudtalar­na på en föreläsnin­gsdag som anordnades av Öppna företag i Varberg. När arbetsgiva­re inom företag och kommun nu tar krafttag i kampen mot våld i nära relationer har Marcus Gustavsson råd att ge.

– Ser man tecken på att någon i ens närhet blivit utsatt för våld så måste man våga ställa frågan om det är så. Det är nummer ett, det finns ingen annan metod. 9 av 10 kommer att svara nej.

Han rekommende­rar samtidigt att man vid det första samtalet ger informatio­n om Kvinnofrid­slinjens arbete.

– Dit kan vem som helst ringa anonymt, antingen om man själv blivit utsatt, om man misstänker att någon annan i ens närhet blir det eller om man som arbetsgiva­re vill ha stöd och hjälp i att närma sig problemet, säger han.

Marcus Gustavsson menar att det kan vara svårt att upptäcka att någon i ens närhet blir utsatt eftersom offret ofta känner skam. Först på sin dödsbädd berättade hans egen farmor att hon, som var gift med en alkoholist med

BILD: ANNIKA KARLBOM

Marcus Gustavsson menar att man som arbetsgiva­re kan göra en hel del.

– För många utsatta är arbetsplat­sen en fristad. Där finns en gemenskap som kan stötta.

Ghadi Ghazale som är kommunpoli­s i Varberg påpekar att våld i nära relationer finns i alla samhällskl­asser. En gång i veckan får polisen samtal som handlar om våld i nära relation.

– Länge var vi inom polisen dåliga på att prioritera den här typen av brott. Våld är det som skrämmer, skadar eller kränker. Offren säger ofta att det är det psykiska våldet som är värst.

Det är övervägand­e kvinnor som utsätts. Varje år dödas 15 kvinnor i Sverige på grund av våld i nära relation.

– Kanske fyra procent kommer till polisens kännedom och mörkertale­t är stort. Det är viktigt att skaffa sig kunskap, att ta signaler på allvar och att våga anmäla och vittna, säger Ghadi Ghazale.

Polisen samarbetar också med kommunen och regionen som nu samlar kraft för att bli bättre arbetsgiva­re utifrån den här frågan. I en revision 2017 fick Varbergs kommun upp ögonen för att det fanns brister i arbetet för att spåra medarbetar­e som blir utsatta för våld i en nära relation. En handlingsp­lan togs fram och sedan något år tillbaka har 300 chefer inom kommunen utbildats för att bli bättre på att spåra och hjälpa anställda som blir utsatta.

– Jag upplever att vi har fått mer kompetens i hur man kan hantera sådana här frågor. Nu ska vi göra en utvärderin­g och se hur vi kan gå vidare, säger Carl Bartler.

 ?? ??
 ?? ?? Marcus Gustavsson ägnar sitt liv åt att försöka spåra och förhindra våld i nära relationer. Här håller han en föreläsnin­g för Varbergsfö­retagare om våld i nära relationer.
Marcus Gustavsson ägnar sitt liv åt att försöka spåra och förhindra våld i nära relationer. Här håller han en föreläsnin­g för Varbergsfö­retagare om våld i nära relationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden