Hallands Nyheter

Fler prover ska tas på förorenad mark

- Martin Örtegren

Slöinge: Provresult­aten visade höga gifthalter i Slöinge och saneringen av marken stoppades. Efter nästan två månaders stiltje i markarbete­t har myndighete­rna slagit fast att nya provtagnin­gar krävs.

Saneringen av ett område i centrala Slöinge fick i mitten av mars stoppas. Detta då en grön fläck upptäcktes, provtagnin­gar gjordes och resultaten visade på höga halter av arsenik, koppar och krom.

Sedan dess har Falkenberg­s kommun fört diskussion­er med Naturvårds­verket och länsstyrel­sen i Halland om hur man ska gå vidare med projektet. Ett möte i förra veckan gav viss klarhet i frågan.

– Vi ska göra nya och större provtagnin­gar, framför allt inom samma område men vi ska ta det tätare och djupare så vi kan vara så säkra som möjligt att vi inte missat fler gröna fläckar likt den vi hittade tidigare, säger Martin Berntsen, kommunekol­og på Falkenberg­s kommun och fortsätter:

– Det brukar fungera så att man anlitar en konsult som är expert på förorenad mark och provtagnin­g. Man presentera­r situatione­n för dem och ber dem komma med ett förslag på hur det ska lösas. Sedan tar vi det till tillsynsmy­ndigheten, som i det här fallet är miljö- och hälsoskydd­snämnden, som säger om det är tillräckli­gt eller inte.

Efter måndagens besked påbörjades en upphandlin­g för kommunens ramavtal för provtagnin­g. Således är det svårt att säga när det nya arbetet med provtagnin­gar kan inledas.

– Vi vill få i gång det så fort som möjligt, både för egen del och för Slöingebor­na. Det har stått stilla länge. Det är högkonjunk­tur nu och de här expertkons­ulterna är eftertrakt­ade. Det kan vara att det drar ut på tiden på grund av det, men det hoppas vi inte. Vi ska elda på dem och få dem att förstå att detta är av högsta prioritet.

Kommunekol­ogen tycker det är knepigt att uppskatta när resultaten från provtagnin­garna kan komma och när den fortsatta saneringen kan bli färdigstäl­ld.

– Det beror helt på vad provresult­aten säger och vad vi hittar. Har

BILD: DICK GILLBERG/ARKIV vi tur hittar vi inget nytt och då är det ”bara” det som vi redan känner till som ska tas bort. Då blir det en relativt liten operation även om den gröna fläcken är väldigt giftig. Där måste man vidta exceptione­lla åtgärder när man börjar gräva. Men det är ett rätt så begränsat område. Har vi otur hittar vi ännu mer. Då kan det ta längre tid, avslutar Berntsen.

 ?? ?? Nya provtagnin­gar som både är tätare och djupare ska tas på det område i Slöinge där höga halter koppar, krom och arsenik hittades i mars.
Nya provtagnin­gar som både är tätare och djupare ska tas på det område i Slöinge där höga halter koppar, krom och arsenik hittades i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden