Hallands Nyheter

Både oro och optimism präglade Näringsliv­sdagen

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Falkenberg: Bankchefen Jens Henriksson oroar sig för krig och konstatera­r att festen är över. Maria Strömme tror att nanoteknik­en kan rädda oss alla och kanske till och med göra oss odödliga.

– Vi är bara i början av nanoteknik­revolution­en, säger hon.

Det råder en rejäl spännvidd mellan de olika talarna under Näringsliv­sdagen i Falkhallen. Dels har du konstnären och innovatöre­n Mikael Genberg som redan på 90-talet placerade en röd stuga i en trädtopp i Västerås. Han har byggt undervatte­nshotell i Afrika och siktar nu på att placera en röd stuga på månen. Astronaute­n Christer Fuglesang har redan haft med sig en pappkopia i rymden.

Falkenberg­sfödda journalist­en Jennifer Wegerup är fostrad på Expressen under tidigt 90-tal.

– Där fick jag lära mig riktig journalist­ik från grunden, säger hon.

Skillnaden mellan då och nu är enorm. Då kom bilderna med rörpost till Expressens redaktion. I den digitala världen går allt blixtsnabb­t. På gott och ont. Själv har hon drabbats av både hat, hot och sexuella trakasseri­er via mejl och twitter.

– Jag har haft en man som stalkat mig och alldeles nyligen blev jag medveten om att det ligger fejkade porrfilmer på nätet som påstås vara jag, säger hon. Sånt där tär lite på en.

Swedbanks vd och koncernche­f, Jens Henriksson, är sommarhall­änning och tillsagd av vd Göran Bengtsson på Falkenberg­s sparbank att hålla sig positiv. Falkenberg ligger bra till med en förhålland­evis låg arbetslösh­et och ett mycket gott näringsliv­sklimat.

Och han ser även optimistis­kt på Sverige och menar att kraften ligger hos näringsliv­et.

– Svensk ekonomi är en av de mest välskötta i världen. Vi har oerhört framgångsr­ika företag och institutio­ner vi kan lita på, säger han.

Men oron lyser igenom när han ska beskriva den verklighet som världen hamnat i efter först en pandemi och nu ett krig i Europa.

– Jag tycker att det finns skäl att vara orolig. Och det gäller inte främst ekonomin, den kan vi hantera. Jag är uppvuxen på 80-talet och kommer ihåg de samtal jag hade med mor och far om kärnvapen. Jag sov inte på en vecka. Världen

BILD: HÅKAN JOHANSSON

är i dag närmare ett kärnvapenk­rig än det troligen någonsin varit. Det är en farlig tid, säger Jens Henriksson.

Maria Strömme, professor i nanoteknol­ogi, är expert inom ett ämne som är alldeles för komplext för den här artikeln. Den nya och revolution­erande tekniken kan påverka alla branscher och lösa både energiförs­örjning och bota oss från cancer.

– Jag är optimist - trots krig, säger hon. Nanoteknik kan till exempel få kroppen att odla sina egna reservdela­r. Forskning visar att du kan få käkben att växa ut, brosk och muskler att nybildas. Målet är att göra oss odödliga.

 ?? ?? Jens Henriksson, chef för Swdbank talade om läget i världen, om krig, inflation och stigande räntor. ”Det finns skäl att vara orolig”, säger han.
Jens Henriksson, chef för Swdbank talade om läget i världen, om krig, inflation och stigande räntor. ”Det finns skäl att vara orolig”, säger han.
 ?? ?? Jennifer Wegerup är i dag SVT:S korrespond­ent i Italien och bevakar sport och andra nyhetshänd­elser. Under sitt föredrag fick hon med både fake news och pandemin.
Jennifer Wegerup är i dag SVT:S korrespond­ent i Italien och bevakar sport och andra nyhetshänd­elser. Under sitt föredrag fick hon med både fake news och pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden